- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Има довољно страних компанија које желе да уђу у пројекат „Сахалин 2“

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредузеће за производњу природног течног гаса "Сахалин 2"
Предузеће за производњу природног течног гаса Сахалин 2 - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Постоји велики број руских и страних компанија које би желеле да се прикључе пројекту „Сахалин 2“, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
„Што се тиче ‘Сахалина 2’, имамо довољно и страних и руских правних лица који желе да се укључе у овај пројекат“, рекао је шеф државе на састанку о социјално-економском развоју Камчатке.
Како је навео, „питање расподеле ресурса из ове области везано је са нашим обавезама, укључујући и рад оператера у овом предузећу, значајан део иде у Јапан, Јужну Кореју, али наравно, за нас приоритет представљају домаћи потрошачи“, рекао је Путин.
Према његовим речима, „све ово треба да се разради у најскорије време, као и други могући извори... (укључујући) и регасификацију“.
На данашњем састанку директор „Новатека“ Леонид Михељсон је предложио да се испита могућност испоруке течног природног гаса из пројеката „Сахалин 2“ за гасификацију Камчатке, где ће компанија изградити инфраструктуру за регасификацију.

„Сахалин 2“

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о специјалним економским мерама у сектору горива и енергетике у вези са непријатељским поступцима страних држава. У указу је прописана промена оператора великог нафтно-гасног пројекта „Сахалин 2“. На ново правно лице ће прећи права и обавезе досадашњег оператора, компаније „Сахалин енерџи“.
Имовина „Сахалин енерџија“ биће пренета у власништво Русије, односно биће предата на коришћење новом оператору.
У „Сахалин енерџију“ руском „Гаспрому“ припада 50 +1 одсто акција, енглеско-холандској компанији „Шел“ 27,5 а двема јапанским компанијама „Мицуи“ и „Мицубиши“ 12,5 , односно 10 одсто. „Гаспром“ задржава свој удео, док су остали акционери дужни да у року од месец дана обавесте владу Русије о сагласности да прихвате удео код новог оператора пропорционалан постојећем. Сви запослени у „Сахалин енерџију“ биће пребачени у нову компанију.
Енглеско-холандска компанија „Шел“ је 28. фебруара саопштила да излази из пројекта „Сахалин-2“, док је 2. марта америчка компанија „Ексон мобил“ саопштила да напушта пројекат „Сахалин-1“. Јапан је тада саопштио да остаје у нафтно-гасним пројектима с Русијом.
У оквиру пројекта „Сахалин-2“ гас се црпи са три платформе на мору а капацитет је 9,6 милиона тона годишње.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала