- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија раскинула споразум са Јапаном о олакшаној посети Курилима

© Sputnik / Владимир МихайловВулкан Мендељејев и село Јужно Курилск на острву Кунашир
Вулкан Мендељејев и село Јужно Курилск на острву Кунашир - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Русија раскида споразум са Јапаном о олакшаним посетама острвима Кунашир, Итуруп и Мали Курилски гребен, одговарајућа наредба руског премијера Михаила Мишустина објављена је на званичном интернет порталу правних информација.
„У складу са чланом 37 савезног Закона о међународним уговорима Руске Федерације, раскинути споразум у виду размене писама између министра спољних послова СССР-а и министра иностраних послова Јапана о процедури за узајамна путовања од 14. октобра 1991. године и споразум између Владе Руске Федерације и владе Јапана о организацији максимално олакшаних посета острвима Кунашир, Итуруп и острвима Малог Курилског гребена (Сахалинска област) јапанских држављана – бивших становника острва и чланова њихових породица (у виду размене нота) од 2. септембра 1999. године“, наводи се у документу.
Руском Министарству спољних послова наложено је да о одлуци обавести јапанску страну.

Спор са Јапаном

Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума са Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није потписан.
СССР и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију. Совјетски Савез се надао да ће та Декларација окончати спор, али је Јапан сматрао да је документ само део решења проблема и није одустао од претензија на острва. Каснији преговори нису дали резултате и мировни споразум након Другог светског рата никада није ни потписан.
Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.
У новембру 2018. године у Сингапуру је одржан састанак председника Русије Владимира Путина и јапанског премијера Шинза Абеа. Стране су се договориле да убрзају преговарачки процес о мировном споразуму заснованом на Заједничкој совјетско-јапанској декларацији из 1956. године. То је озбиљан уступак Јапана, јер је до сада његов званичан став био — да се му прво врате четири острва Кунашир, Итуруп, Шикотан, Хабомај, па да се тек након тога закључи мировни споразум.
Спор Русије и Јапана око Курилских острва додатно је заоштрен након што је Токио увео неколико пакета санкција против Москве због украјинске кризе, а она заузврат одустала од преговора о мировном споразуму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала