- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Директор ИАЕА: Не могу да утврдим ко је гранатирао Запорошку нуклеарку

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаВозила стручњака ИАЕА на територији Запорошке нуклеарне електране
Возила стручњака ИАЕА на територији Запорошке нуклеарне електране - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Директор Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је да није у стању да утврди ко је гранатирао Запорошку нуклеарну електрану.

„Не могу то да утврдим. Немамо средстава за то. Као што знате, морали бисте да надгледате... војну операцију у региону... што не само да је ван мандата ИАЕА, већ би захтевало и огроман потенцијал“, рекао је Гроси у интервјуу за „Си-Ен-Ен“.

Гроси је након тога на седници Савета безбедности УН изјавио да је Запорошка нуклеарна електрана оштећена у нападима.
Он је истакао да је једна од безбедносних основа сваке нуклеарне електране „ненарушавање њеног физичког интегритета“.
„Нажалост..., ово се дешавало и дешава се. Физички напади, услед којих је, намерно или ненамерно, ова станица подвргнута ударима, што смо ја и моји стручњаци могли лично да видимо и оценимо, једноставно су неприхватљиви“, рекао је Гроси.
Гроси је додао да ИАЕА препоручује да се сва војна техника и опрема повуку са територије Запорошке нуклеарне електране.
„Примећујемо да радници станице раде у изузетно тешким условима у близини војне технике и опреме. С тим у вези, наша препорука је да се војна техника и опрема која се тамо налази повуку како не би ометала нормалан рад система за нуклеарну безбедност“, оценио је Гроси.
Гроси је додао да ИАЕА препоручује да се обнови систем за спољно енергетско напајање нуклеарке, а затим обезбеди њен безбедан рад.
„Нуклеарна електрана без спољног напајања може да изгуби критичну функционалност, укључујући расхладне реакторе и истрошено гориво. Без тога можемо да се суочимо са веома озбиљном хаваријом. Стога ИАЕА препоручује да спољни систем енергетског напајања буде обновљен и доступан у сваком тренутку“, закључио је Гроси.

Гутереш: Русија и Украјина да прекину борбена дејства у правцу нуклеарке

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао је Русију и Украјину да обећају да неће спроводити борбена дејства у правцу Запорошке нуклеарне електране, као ни са територије станице.
Он је апеловао да се предузму све мере како би се спречило оштећење нуклеарке, јер су дејства која угрожавају безбедност станице недопустива.
Гутереш је позвао да се предузму сви напори за обнављање цивилног статуса нуклеарке.
Генерални секретар такође је позвао на договор о стварању демилитаризованог периметра око нуклеарке.
То би, према његовим речима укључило обавезу руских снага да повуку војнике и технику са територије тог периметра, као и обавезу украјинских снага да не улазе на исту.
Истакао је да запослени у нуклеарки морају имати могућност да испуњавају своје радне обавезе, а комуникација се мора одржавати.
„Сада је време да се хитно усагласе конкретне мере за безбедност подручја“, оценио је он.
Извештај генералног директора ИАЕА о нуклеарној безбедности, физичкој нуклеарној безбедности и гаранцијама Агенције у Украјини објављен је у уторак, а његов значајан део посвећен је недавној мисији експерата агенције у Запорошкој нуклеарки.
Прошле недеље мисија ИАЕА је на челу са шефом агенције Рафаелом Гросијем стигла је у Нуклеарну електрану Запорожје. Шеф делегације „Росатома“ и запослени у Запорошкој нуклеарки провели су делегацију ИАЕА кроз територију електране и показали делове станице оштећене током гранатирања украјинских трупа. Део делегације ИАЕА напустио је нуклеарку, док ће у њој стално остати два радника ИАЕА.
Током специјалне руске операције, руска војска је преузела контролу над азовским делом Запорошке области и читавом Херсонском облашћу, заузимајући велике градове као што су Херсон, Мелитопољ и Бердјанск, одсецајући Украјину од Азовског мора. У оба региона је формирана нова администрација, емитују се руски телевизијски канали и радио станице, обнављају се трговинске и транспортне везе са Кримом.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала