- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Доктор пропаст“ предвиђа историјски крах америчке економије

© AP Photo / TONY ASHBYАмерички економиста Нуријел Рубини који је предвидео светску економску кризу 2008.
Амерички економиста Нуријел Рубини који је предвидео светску економску кризу 2008. - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Америчка економија могла би да потоне у живо блато смањења производње, као и растућих инфлације и незапослености, упозорава познати економиста Нуриел Рубини.
Ово драматично упозорење Рубини је изрекао током вебинара „еТоро“, у тренутку када америчко Министарство финансија (Федералне резерве-ФЕД) води битку како би обуздало растућу инфлацију, преноси РТ.
Он је истакао да ће ФЕД можда морати да удвостручи каматне стопе на пет одсто како би обуздао инфлацију; међутим, такво повећање могло би да угуши економски раст и повећа незапосленост. Штавише, према његовим речима, повећање каматне стопе могло би да изазове дужничку кризу.
Рубини за Спутњик: Нема рецесије у 2020. години - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2019
Једини светски економиста који је предвидео глобалну кризу открива за Спутњик шта нас чека
Познати економиста упозорио је да би потези обуздавања инфлације могли да угрозе привреду и изазову крах вредности акција, обвезница, некретнина, приватног капитала и друге имовине. Са друге стране, ако би се одустало од борбе против инфлације, поскупљења би могла да се отму контроли.
Упорна инфлација и пандемија коронавируса могле би да натерају ФЕД да одведе америчку економију у још дубљу рецесију од оне коју је избегла, сматра Рубини.
„Бринем се због стагфлаторне дужничке кризе, јер имате најгоре из седамдесетих година у смислу шокова у снабдевању и најгоре од глобалне финансијске кризе због превеликог дуга. Та комбинација је опасна“, нагласио је он.
„Ако сте иза криве, рецесија ће на крају бити озбиљна, губитак послова и прихода биће озбиљнији“, објаснио је економиста мислећи на повећање каматних стопа у односу на инфлацију.
„Морате бити испред криве“, закључио је он.
Нуриел Рубини постао је познат по предвиђању глобалне економске кризе 2008, а на Волстриту је стекао надимак „Доктор пропаст“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала