- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Некретнине неће појефтинити док постоји „београдизација Србије“

CC0 / Pixabay / Некретнине
Некретнине - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Цене некретнина у Србији и даље расту и не очекује се њихов пад, јер је понуда и даље мања од потражње, изјавио је председник стручног савета Кластера некретнина Србије Милић Ђоковић.
Ђоковић за Танјуг каже да је слична ситуација и са изнајмљивањем некретнина и додаје да ће тако бити све док постоји такозвана београдизација Србије.
Ђоковић је навео да се људи увек одлучују да улажу у некретнине када постоји инфлација. Додаје да Србија нема развијену берзу, нити тржиште злата и хартије од вредности.
„Ако немате пара да купите стан, купите гаражу издајете је за 70 евра и вратиће вам се паре за 15-ак година“, рекао је Ђоковић.
Коментаришући велики број купаца за готовину, којих има чак 70 одсто, Ђоковић каже да је Србија породична земља и да се често продају породичне некретнине, уз позајмицу или уштеђевину.
„Тако 90 одсто људи продаје неки стан и купује нешто следеће. Онда, када се појави први купац, који отвара тај ланац, сваки следећи купац је кеш купац. Јер, он је рецимо са 200.000 евра отворио први ланац, после тога мој продавац ће купити следећу некретнину са нових 200.000 у ствари су то те исте паре. Првих 200.000 се мултипликује неколико пута и када кажу има милион евра кеша, у ствари је 200.000 кеша било које се врти стално“, објаснио је он.
Ђоковић је напоменуо да је оно што је важно за купце то да су преваре у куповини некретнина готово ишчезле, као и да су банке донеле одређене регулативе за заштиту купаца.
„Кредит не може да буде одобрен док зграда није на 81 одсто процеса изградње. Док се кредит одобри и исплати то је већ 90 одсто“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала