- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Њиве у Србији све скупље, а ако је власник суседног плаца познат, цене расту вртоглаво

CC0 / Pixabay / Пут кроз поље
Пут кроз поље - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Цене пољопривредног земљишта у Србији и даље расту, а најскупље су оранице у околини Београда, у Срему и јужној Бачкој.
Купци, изгледа, и не питају за цену, а о томе сведочи и вест коју преноси „Блиц бизнис“. Наиме, њива у Павловцима код Руме недавно је продата за скоро милион евра, а портал пише да је купац домаћа фирма, а продавац мештанин.
„Нови власник пазарио је земљиште величине 5,66 хектара - за хектар је дао вртоглавих 176.000 евра, а земљиште је одмах до плаца и имања Новака Ђоковића“, пише „Блиц бизнис“.
Како год, али само у другом кварталу ове године прометовано је њива за чак 53,2 милиона евра. Високе цене достизале су њиве у околини Београда, а посебну пажњу недавно су управо привукли продати хектари надомак Павловаца, војвођанског села са шест ђака.
Месна заједница Павловци је једно од најмањих места у општини Рума, у којој живи свега 390 становника. У насељу има око 175 домаћинстава, са три члана у просеку. До Београда је место удаљено 69 километара, од Новог Сада 46 километара, од Руме око седам...
Павловци су познати и по и Павловачком језеру, познатијем под називом Кудош. Датира из 1983. године, и дужине је 400 метра. На левој страни језера смештено је неколико угоститељских објеката, а Новакова вила има изграђен прилаз баш до обале Павловачког језера.
За многе варошице по Србији, али и не само по Србији, никад се вероватно не би толико ни чуло, да на њиховој „територији“ земљу нису купиле познате личности - спортисти, глумци, естрадни уметници... Последњих година сведоци смо више примера који говоре да јавне личности све чешће граде не само викендице, него и домове за свакодневни живот по општинама надомак Београда и Новог Сада.
Фрушка Гора се тако показала као најпопуларнија, али ништа мање у фокус нису дошле ни војвођанске варошице у равници.
Тако се може рећи и да потенцијал Павловаца многима није био толико познат, све док Новак Ђоковић није одлучио да баш у овом месту купи плац и сагради кућу. Након овог његовог потеза, многи су ово војвођанско село управо одабрали за своју оазу.
И такве одлуке направиле су од Павловаца место где је данас готово немогуће наћи слободан педаљ земље који је у продаји. У међувремену наравно повећана је и цена.
Бил Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
Медији откривају зашто је Бил Гејтс постао највећи власник пољопривредног земљишта у Америци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала