- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Патријарх Порфирије: Потребни су нам филмови о светитељима

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије, који је вечерас у Београду присуствовао премијери филма „Света Петка - Крст у пустињи“, у режији Хаџи Александра Ђуровића, рекао је да је пожељно да и у будућности сведочимо писању и стварању филмова који ће представити животе светитеља.
Патријарх је истакао да је више него икада изражена потреба за присуством светости и светитеља у људским животима и да нам приче о животима светитеља могу приказати суштинске вредности, идеале и све оно чему верујуће биће треба да тежи.
„Светитељи су људи христолике врлине, а суштинске врлине извиру из љубави. Човек треба тежити ка томе да стиче мир у себи, љубав у себи, љубав према Богу, врлину у себи, а онда ће људи око њега пронаћи свој мир“, рекао је патријарх за Танјуг.
Говорећи о немерљивом значају канона свететиља, патријарх је истакао да је то неисцрпна тема за стварање, као и да се узда да ће у наредном периоду бити више књига и филмова који ће наставити да приближавају живот светитеља.
„Свету су потребни светитељи, отуда је веома важно, поред тога што их сликамо на иконама, да пишемо и снимамо о њима. На овај начин, на филмском платну, у мноштву хиперпродукције на пољу филмске индустрије, ми имамо приказан један живот светитеља“, поручио је патријарх.
Милена Предић у улози Мати Параскеве у филму „Света Петка – Крст у пустињи“ - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
КУЛТУРА
Српски филм о Светој Петки премијерно на фестивалу у Москви /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала