- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин ће наложити МИП-у да проучи питање безвизног режима за стране туристе

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на заседању президијума Државног савета за развој туристичке индустрије
Председник Русије Владимир Путин на заседању президијума Државног савета за развој туристичке индустрије - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да ће наложити Министарству спољних послова да разради питање успостављања безвизног режима за стране туристе, не ослањајући се на принцип реципроцитета. Он је подржао идеју о проширењу праксе безвизног путовања за грађане конкретних земаља, укључујући и оне који долазе у оквиру групних путовања.
„Ми то већ сад радимо. Мислим да то постоји за Санкт Петербург. Брод за крстарење долази без виза, људи излазе на обалу и проводе неко време без виза. Ова пракса се може проширити. То ће само бити од користи“, објаснио је председник на седници председништва Државног савета за туризам.
Путин је такође предложио да се развија билатерална сарадња са другим земљама у вези са успостављањем безвизног режима.
На седници је председнику предложено да да налог да се размотри могућност увођења електронских виза, укључујући и за туристе из непријатељских земаља.
„Не бих предложио да се говори о конкретним (земљама са којима би се могао успоставити безвизни режим). Нема потребе да се било шта коме намеће. Само треба говорити о билатералној сарадњи“, оценио је председник.
Како је навео, треба се консултовати са Министарством спољних послова о успостављању безвизног режима на билатералној основи, како би се обезбедила узајамна путовања.
Путин је навео да Русија не треба да се држи реципроцитета у питањима визног режима са другим земљама и да тај принцип треба користити онда када је од користи.
„Што се тиче успостављања безвизног режима на билатералној основи како би се осигурала узајамна путовања... – у принципу, не бих се у овом случају држао реципроцитета. Знам да је општи принцип Министарства спољних послова принцип реципроцитета, али овде, када је у питању осигуравање наших интереса, треба све ове принципе да користимо онда када су од користи. Ако нам то прави сметње, чему такви принципи? Треба бити флексибилинији“, закључио је председник.

О увозним царинама

Русија никада неће почети да производи ништа своје, ако се једноставно укину царине на робу у свим индустријама, сматра Путин.
„Што се тиче питања привременог смањења увозних царина на робу и опрему која тренутно нема руских аналога, исто је у свим индустријама: ако се укину, ми ћемо увозити и никада се ништа руско неће појавити. Уверавам вас. Зато што ће бити релативно квалитетан и релативно јефтин, и наш произвођач неће моћи да освоји своје тржиште. А са друге стране, јасно је да када нечег једноставно нема, немогуће га је купити на домаћем тржишту“, објаснио је он.
Зато су овде „потребна суптилна решења, повезана са одређеним временским интервалом“, нагласио је председник.
„Рецимо да је, од неког времена, на пример, бесцаринско, од неког се царине уводе, почињу да расту, да би и наш произвођач схватио да ако уложи у производњу, да ће од неког тренутка на домаћем тржишту да се појаве олакшице, а не проблеми... Треба водити рачуна и не само укинути (царине), већ показати перспективу нашим произвођачима како би имали жељу да производе овде“, закључио је Путин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала