- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украјина тражи од НАТО-а да јој обезбеди зимске униформе

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПољски војници на церемонији дочека батаљона НАТО-а под руководством САД у пољском Ожишу
Пољски војници на церемонији дочека батаљона НАТО-а под руководством САД у пољском Ожишу - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Кијев је затражио од северноатлантске алијансе да јој обезбеди стотине хиљада зимских униформи и друге опреме, пише немачки Шигл.
Чланице НАТО-а боре се да Украјину снабдеју униформама и другом опремом за предстојећу зиму – према писању немачког листа, украјински министар одбране Алексеј Резников обратио се генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу крајем јула и позвао алијансу да обезбеди шаторе отпорне на хладноћу, као и зимске униформе за чак 200 000 војника.
Неколико земаља чланица НАТО од тада је покушало да позитивно одговори на захтев Кијева. Из северноатлантског савеза Шпиглу је стигла потврда да је у контакту са државама чланицама по овом питању, а према извештајима које цитира немачки лист, до сада су САД, Канада, Шведска и Финска обећале испоруке које би требало да покрију око педесет одсто захтеваних количина, преноси РТ.
Оружје украјинске војске - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
РУСИЈА
Москва: На црном тржишту већ се појавило оружје које Запад шаље Кијеву
Међутим, војни званичници већине чланица алијансе нагласили су да су залихе опреме које имају резервисане за потребе њихових армија. Стога је савез наводно понудио да им замени опрему у вредности од 40 милиона долара.
Немачка наводно такође планира да се придружи овим напорима, иако је раније имала проблема са набавком опреме, наводи Шпигл. Слањем зимске одеће и опреме, Берлин би могао да да „значајан допринос одбрани Украјине“, навела је немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт.
Са друге стране, немачки војни званичници „критични“ су према идеји предаје опреме Украјини, додаје Шипгл и подсећа на изјаву саме Ламбрехтове да Немачка достиже „горње границе“ када је реч о снабдевању Украјине оружјем и опремом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала