- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Упозорење из Русије: Покушаји да се питање Придњестровља реши војним путем имаће озбиљне последице

CC BY 2.0 / Flickr / Eugene Romanenko / Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу
Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Покушаји да се питање Придњестровља реши војним путем имаће озбиљне негативне последице, рекао је Спутњику специјални изасланик Министарства спољних послова Русије Виталиј Трјапицин.
„Покушаји да се питање Придњестровља реши оружаним путем, поготово уз помоћ снага НАТО-а, имали би најозбиљније негативне последице по земљу и регион“, рекао је руски дипломата.
По његовим речима, у Придњестровљу постоји опасност од ескалације ситуације.
„У периоду од априла до јуна у Придњестровљу је изведен низ отворено терористичких аката чији трагови, како наводе у Тираспољу, воде у Украјину“, рекао је Трјапицин.
Он сматра да обе стране добро схватају чиме прети опасност од ескалације ситуације и „размрзавање“ сукоба.
„Важно је да то схватају и спољни 'играчи', пре свега суседне земље“, додао је руски дипломата.

Ситуација у Придњестровљу

У Придњестровљу се догодило некоолико терористичка напада – на зграду Министарства државне безбедности у Тираспољу, у близини војне јединице у близини села Паркани и на торањ радио-телевизијског центра у близини села Мајак. Извор у Тираспољу саопштио је да су терористичке нападе у непризнатој републици извршила три неидентификована лица која су стигла са територије Украјине.
Придњестровље, у којем 60 одсто становништва чине Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а, плашећи се да ће се Молдавија на таласу национализма придружити Румунији. Након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем 1992. године, Придњестровље је практично постало територија коју не контролише Кишињев.
Мир у зони придњестровског сукоба одржавају заједничке мировне снаге, које укључују 402 руска војника, 492 придњестровска, 355 молдавска, као и десет војних посматрача из Украјине. Мировњаци служе на 15 фиксних пунктова и контролних пунктова који се налазе у кључним деловима зоне безбедности.
Дом савета у Тираспољу - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
СВЕТ
Придњестровље: Једностране одлуке Кишињева могу довести до фаталних последица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала