- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Не може Новак увек да буде ту“ – Србија пред великим испитом

© Sputnik / Лола ЂорђевићДејвис куп репрезентација Србије
Дејвис куп репрезентација Србије - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Дејвис куп репрезентација Србије чији је селектор Виктор Троицки окупила се у тениском центру „Гемакс“ како би се тенисери припремили за предстојеће такмичење на које путују у петак.
Тим који чине Миомир Кецмановић, Филип Крајиновић, Ласло Ђере, Душан Лајовић и Никола Ћаћић у среду 14. септембра игру први меч групне фазе Дејвис купа против Шпаније у Валенсији.
На пут са тенисерима не иде Новак Ђоковић из приватних разлога, а остали тенисер тврде да су спремни за изазов.
Душан Лајовић стигао је из Америке са повредом, али већ је санирана и српски тенисер почео је са припремама за Дејвис куп.
„Ово нам је други тренинг. Дошао сам пре пет дан из Америке, повредио сам тетиву лакта, односно имао сам истегнуће од два милиметра па сам ишао на терапије. Било је потребно седам дана опоравка, опоравак иде добро, надам се да неће бити проблема“, рекао је Лајовић.
„Цео тим се окупио, у петак идемо у Валенсију, нажалост овога пута Ноле није ту из приватних, али лепих разлога. Уколико се квалификујемо придружиће нам се у завршници“, истакао је Лајовић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДушан Лајовић
Душан Лајовић - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Душан Лајовић
Лајовић је истакао да Шпанија јесте фаворит, али да он никако не отписује да Србија може да направи изненађење.
„Први меч нам је у среду. За Канаду нису сигурни да ће Феликс Оже Алијасим играти. Шпанија без Надала је опет Шпанија, имају играче у Топ 10, Алкарас ове године игра сјајну сезону, мислим да су ни највећи фаворити у групи. Ипак, у Дејвис купу се често дешавају компликације, потребно је победити минимум једну, али највероватније две екипе. Нама је циљ да како знамо и умемо прођемо групу“, објаснио је Лајовић.

„Технички је потребно две победе, прву играмо против Шпаније, тај дуле донеће сигурно искорак напред. Ако добијемо Шпанце то би било стварно најбољи могући почетак. Филип је са Алкарасом одиграо јако добар меч. Постоји шанса у сваком дуелу“, јасан је био Лајовић.

Лајовић је коментарисао да је Србија неколико пута била у ситуацији да Новак не може да игра и да знају како да се носе са тим.
„Били смо неколико пута у тој ситуацији, много је теже када нема Новака, али имамо играче који су играли добро ове сезоне. Најбитније да одемо тамо и сви останемо здрави, биће напорно играмо три меча у четири дана, тако да ће бити тешко, али имамо времена да се припремимо“, истакао је српски тенисер.
Српски тенисер има лошу сезону иза себе, али верује да она може да се преокрене баш на Дејвис купу.
„Играо сам сигурно најлошију сезону у последњих пет шест година, али у тенису је један турнир довољан да се све окрене. Ја се надам да ће то доћи, стрпљив сам. Радим, тренирам, није у мени да одустанем и размишљам негативно. Ја се надам да ће на Дејвис купу да крене, често се дешавало да та тимска атмосфера буде окидач за успон“, рекао је Лајовић.
Селектор Виктор Троицки верује да је дошло време да тенисери могу да покажу зубе и када Ђоковић није ту.

„Окупили смо се на Гемаксу због дворанских услова. Нажалост, Новак није са нама, али обећао је да ако се пласирамо да ће играти у завршници у новембру. Толико пута нам је помогао, сада је ред на млађе момке да буду хероји. Нажалост, није био сјајан УС Опен за њих, али верујем у њих. Миша је имао сјајан почетак сезоне, Филип је имао добре резултате, а Ласло играо прво финале на бетону. Играо је сјајно против Рубљова. Поред нас су ослабљене Шпанија и Канада. Мислим да можемо у финале“, истакао је Виктор Троицки.

© Sputnik / Лола ЂорђевићВиктор Троицки
Виктор Троицки - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Виктор Троицки
„Морају да буду свесни да Новак неће доживотно играти за репрезентацију. Млађи морају да се навикавају на притисак и да достигну слободу на терену, да покажу максимум. Новак даје све од себе, али то морају и они да покажу, да остане срце“, додао је Троицки.
Први рекет Србије на Дејвис купу биће Миомир Кецмановић који је одлично ушао у сезону, иако је у претходном периоду губио у ранијим фазама турнира.
„Нажалост, Дуци је имао проблем у Њујорку, али није страшна повреда, већ је добро. Најважније да су сви спремни и здрави. Једва чекају да почне, желе да се докажу. Најмлађи са најмање искуства је Миомир Кецмановић, али се прошле године показао сјајно када је одиграо тесан меч против Кукушкина и изгубио после три сата борбе. Ван терена је показао сјајан тимски дух, увек ту уз екипу, баш је пријатно изненађење и позитивно освежење“, рекао је Троицки о првом рекету Србије на Дејвис купу.
Све вести са Евробаскета пратите у нашем Специјалу.
Главни адут Србије у дублу биће Никола Ћаћић који истиче да репрезентација у дуел са Шпанцима улази растерећено без обзира на притисак.
„Можда нисмо највећи фаворити, свакако је Шпанија, али имамо квалитетан тим. Добро је што је први меч против Шпаније да и они имају тежи први дуел. Улазимо растерећно у први меч, атмосфера је сјајна, играчи су спремни“, истакао је Ћаћић.
Српски тенисер знао је да игра кључне мечеве на Дејвис купу и због тога би његово искуство могло да значи у драматичним моментима.
„Имам искуства у репрезентацији. Углавном сам играо мечеве који су били одлучујући, па сам осећао притисак. Надам се да ћу сада играти у ситуацији када будемо водили, па да растерећеније уђем у меч. Даћу све од себе, постоји позитивна трема, а та енергија на Дејвис купу мене лично диже и дајем себе више него на осталим турнирима. Не бежим од притиска“, поручио је Ћаћић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНикола Ћаћић
Никола Ћаћић - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Никола Ћаћић
После финала у Винстом Сејлему на окупљање је стигао Ласло Ђере који је у доброј форми после првог финала у каријери на бетону.
„Најбоља недеља ове године и прво финала на бетону због чега сам јако срећан. Фалило је мало снаге, Манарино је био бољи. Нажалост после тога изузетно тежак жреб на УС Опену. Дао сам све од себе против Рубљова. У почетку сам био нервозан, али сам после покушавао да не мислим на то и да пробам што више могуће да заборавим“, истакао је Ђере.
Као главни адут Шпаније у првој утакмици Ђере види и публику у Валенсији.
„Јесте тешка група. Шпанија има публику на својој страни, али не видим разлога зашто не бисмо могли да их добијемо. Морамо да будемо максимлано фокусирани у сваком мечу. Ослабљени смо јер нема Нолета, али Миша је у доброј форми, Филип увек добро игра за репрезнтацију, мислим да сви извучемо максимуме када играмо за репрезентацију. Ако буде дошло до тога да заиграм и ја сам у доброј форми“, додао је Ђере.
© Фото : Лола ЂорђевићЛасло Ђере
Ласло Ђере - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Ласло Ђере
Ипак, Ђере је подсетио на важни српски инат!
„Ми смо познати по том инату, научили смо после неколико година да се носимо са притисицима и како се снаћи у ситуацијама када публика није на нашој страни, а то је честа ситуација“, истакао је Ђере.
Новак Ђоковић на тренингу пред почетак Аустралијан опена 2022. - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
СПОРТ
Новак иде у Аустралију? Американац добио потврду од најбитнијег човека
Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
СПОРТ
Кирјос славио изгубљен поен – Аустралијанац се мало затрчао /видео/
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
СПОРТ
Шокантан пораз Надала! Американац „из сенке“ му очитао лекцију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала