Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Србија спремна да плати стотине милиона долара за бајрактаре“: Вучић се састао са Ердоганом /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићРеџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић
Реџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом који борави у посети Београду.
Односе Србије и Турске подигли смо на највиши ниво у модерној историји. Трговинску размену смо са једне подигли на две милијарде, са скоком ове године, али верујем да смо на добром путу да испунимо циљ који је председник Ердоган зацртао да буду пет милијарди евра, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић: Златно доба односа Србије и Турске

Турске компаније у Србији запошљавају више од 10.000 људи, рекао је Вучић и навео да Србија и Турска заједно раде на великом броју пројеката.
Вучић је рекао да је са Ердоганом разговарао и о ситуацији у Украјини и (не)увођењу санкција Русији, енергетици, стабилности у региону...
Вучић је рекао да Србија желимо да купи беспилотне летелице „бајрактар“ од Турске и очекујем да се то догоди следеће године. „Спремни смо да увећамо куповину „бајрактара“ и новац за њих и да платимо стотине милиона за беспилотне летелице“, рекао је Вучић.
Замолио је Ердогана да се омогући простор да се азербејџанска струја преко Бугарске превезе у Србију, како би се обезбедиле количине електричне енергије које нам недостају.
Ово је, после Кемал Паше Ататурка и краља Александра Карађорђевића, златно доба српско-турских односа, рекао је председник Србије.
Вучић је захвалио Турској на подршци „Отвореном Балкану“ и на томе да се чувају мир и стабилност у региону.

Ердоган: Турска спремна да помогне у разговорима Београда и Приштине

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган захвалио се председнику Србије на гостопримству које је указано турској делегацији и навео да су данашњи разговори били веома плодни.
Говорећи о односима Београда и Приштине, Ердоган је рекао да је Турска спремна да пружи подршку на сваки могући начин да би се постигло решење.
„Видели смо позитивне помаке и надам се да постоји и то позитивно убрзање које ће бити одрживо на Балкану, зато што Балкан не може више да толерише овакву врсту проблема“, навео је Ердоган.
„Када је реч о дешавањима у БиХ, разменили смо ставове о регионалним и међународним питањима. Наши односи са Србијом, који су на одличном нивоу, даље се развијају сваког дана и протокол који је управо потписан у вези са путовањима и коришћењем само личних карата даље ће унапредити наше односе до новог нивоа и од ове године од Србије до наше земље дошло је 300.000 туриста“, истакао је Ердоган.
Оценио је да то значи да ће се од увођења преласка границе само уз личну карту тај број додатно повећати и додао да то неће бити једино у чему је постигнут напредак.
„Наши пословни људи који путују моћи ће много лакше и на бољи начин да се састају“, поручио је Ердоган и напоменуо да је Србија шеста земља са којом је Турска потписала протокол о путовању са личним картама.

Потписано седам споразума

Званичници Србије и Турске данас су, у присуству двојице председника, Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, потписали седам споразума којима се продубљује сарадња између две земље. Потписани су:
1.
Протокол о изменама и допунама Споразума о узајамном укидању виза потписаног у Београду 12. јула 2010. године
2.
Споразум о сарадњи у области иновација у напредним технологијама
3.
Меморандум о разумевању о сарадњи у области сузбијања шумских пожара
4.
Меморандум о разумевању Владе Србије и Владе Турске о сарадњи у области медија и комуникације
5.
Меморандум о разумевању о сарадњи у области електронске управе.
6.
Протокол о сарадњи између Радио телевизије Србије и Турске радиотелевизијске корпорације
7.
Меморандум о разумевању о сарадњи у области електорнске управе.
Турски председник дочекан је уз највише државне и војне почасти, уз испаљивање 10 почасних плотуна, црвени тепих, постројену Гарду Војске Србије и интонирање химне две државе.
Након интонирања химни, председнику је рапорт поднео командант Гардијског батаљона потпуковник Милош Митрић, а прошавши поред постројене почасне Гарде, Вучић и Ердоган представили су један другом чланове својих делегација.
У делегацији Србије су били председник Скупштине Србије Владимир Орлић, министри у Влади Србије, као и чланови кабинета председника Србије.
Након свечане церемоније, Вучић и Ердоган разговарали су у четири ока, а затим је уследио и пленарни састанак делегација Србије и Турске.
У част председника Турске у главним београдским улицама постављене су турске заставице, пренео је Танјуг.

Вучић и Ердоган обишли Кулу Београд

Председник Србије Александар Вучић обишао је у послеподневним сатима са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом Кулу Београд.
"Поносан на ново лице нашег главног града, показао сам пријатељу председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану Кулу Београд, са које се види наша прелепа престоница. Искористио сам прилику да још једном захвалим вредним радницима и градитељима из турских компанија на савршено обављеном послу", написао је председник Вучић на друштвеним мрежама'.
Претходно је Вучић угостио на ручку у згради Генералног секретаријата председника Републике турског колегу Ердогана и чланове турске делегације који су у посети Србији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала