- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европска комисија ће предложити земљама ЕУ пет мера за борбу против енергетске кризе

© AP Photo / Virginia MayoШефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Европска комисија (ЕК) ће предложити земљама-чланицама Европске уније на хитном састанку у петак, 9. септембра, да предузму пет хитних мера за борбу против енергетске кризе у заједници, укључујући увођење ограничења цена руског гаса, саопштила је на конференцији за новинаре у Бриселу шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Пет мера

Декларација Фон дер Лајенове је опште политичка. За то што се Европа суочава са „астрономским ценама“ струје шефица ЕК је оптужила Русију која, према њеним речима, „манипулише енергетским тржиштима“ Европске уније.
„Предложићемо пет мера за заштиту угрожених потрошача и предузећа. Имамо економску снагу, политичку вољу и јединство да се адаптирамо“, нагласила је она.
Прва мера, према речима шефице ЕК, јесте смањење потрошње енергије у вршним сатима.
„Потребна нам је стратегија за ‘равнање’ вршних сати који утичу на цене електричне енергије. Предложићемо обавезни циљ смањења потрошње електричне енергије у вршним сатима", рекла је она.
Осим тога, Европска комисија ће предложити „да се ограниче приходи компанија које производе струју по ниској цени“.
„Извори енергије са ниским садржајем угљеника стварају неочекиване приходе. Ово је време када потрошачи могу да извуку корист из својих ниских трошкова. Предложићемо да се ти неочекивани приходи преусмере на подршку угроженим људима и компанијама“, објаснила је она.
Иста мера важиће и за нафтне и гасне компаније.
„Нафтне и гасне компаније такође су оствариле огромне профите. Због тога ћемо понудити солидарни допринос компанијама за фосилна горива“, додала је она.
Четврта мера је „подршка ликвидности за енергетске компаније“.
„Треба их подржавати да би се изборили са нестабилношћу тржишта. Ми ћемо ажурирати нашу привремену структуру како бисмо осигурали брзо пружање владиних гаранција“, рекла је Фон дер Лајенова.
И коначно, пета мера је увођење горње границе цена за руски гас.
„Предложићемо да се уведе горња граница цене за руски гас. Морамо да смањимо приходе Русије... Спремни смо за то. На почетку рата (у Украјини) гас преко гасовода из Русије чинио је 40 одсто укупног увезеног гаса (у земљама ЕУ). Данас он чини само 9 одсто нашег увоза гаса“, истакла је она.

Ограничавање цена гаса

Шефица ЕК је нагласила да би до увођења горње границе цена руског гаса у Европској унији могло доћи врло брзо након договора о овој мери са земљама заједнице.
„Ограничење цене руског гаса могло би се увести веома брзо. Веома смо интензивно радили последњих месеци да бисмо гарантовали да ће гас добити оне земље ЕУ којима је најпотребније да добију гас. тринаест земаља Европске уније већ је одсечено од руског гаса. Ми, наравно, проучавамо и могућност ограничавања цена за природни течни гас (који долази од других добављача), али енергената је сада у дефициту, а природни течни гас се лако може преусмерити транспортерима гаса у друге регионе света. Због тога желимо да останемо конкурентни за добављаче природног течног гаса“.
Како је навела, складишта гаса у Европској унији тренутно су попуњена 82 одсто, док је ЕУ поставила задатак да до 1. новембра буду попуњена до 80 одсто.
Урсула фон дер Лајен истовремено још није саопштила никакве конкретне бројке и механизме за спровођење својих предлога, које би прво требало да размотре министри енергетике ЕУ на неформалном састанку у Бриселу 9. септембра.

Документ: Енергетске мере ─ привремене

У документу Европске комисије наводи се да су нове ванредне мере у области енергетике које развија Европска комисија (ЕК), укључујући могућност увођења ограничења цена на руски гас из гасовода ─ привремене.
„Овај незванични документ за хитни енергетски савет износи образложење и кључне елементе ванредних мера које тренутно разматра комисија за решавање проблема на енергетском тржишту“, пише у документу.
Даље се набраја пакет од пет мера, међу којима је и могућност ограничавања цена за руски гас из гасовода.
„Различите ванредне мере које треба предузети у складу са чланом 122 Уговора на европском нивоу биће адекватне, пропорционалне и временски ограничене за решавање озбиљних проблема у области енергетике“, истиче се у документу.
Како се додаје, увођење чврстог ограничења цена природног течног гаса у Европској унији садржи ризике за сигурност снабдевања у региону, стога су потребни преговори о смањењу његове цене.
Европа се, истовремено, суочава са проблемом глобалне конкурентности због високих цена које мора да плати да би обезбедила испорука природног течног гаса.
„Енергетска платформа ЕУ треба да буде овлашћена да води преговоре о смањењу цена и обезбеди испоруке, нудећи дугорочну перспективу са постепеним преласком на обновљиве изворе енергије, посебно на зелени водоник. Такође би требало да истражи друге начине да избегне значајно веће цене природног течног гаса за Европу него у другим деловима света, као што је Азија“, закључује се у документу.
Запад је након почетка специјалне војне операције Русије у Украјини појачао санкциони притисак на Русију, што је довело до поскупљења струје, горива и хране у Европи и САД. Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала