- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Борељ само меље, да је живео у време Шпанског грађанског рата подржао би фашисте

© AP Photo / Olivier MatthysВисоки представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин рекао је да сматра да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ стручан да „само меље" и да би подржао и фашизам да је живео у време Шпанског грађанског рата.

„Да је живео 30-тих година прошлог века у Шпанији и да је чуо познату фразу: ‘изнад целе Шпаније небо без облака’. Као што је познато, то је био сигнал за почетак преврата који је извео генерал Франко. Он би узео оружје у руке и на чијој би био страни: на страни демократски изабране левичарске владе тог времена или на страни пучиста? По мом мишљењу, на страни пучиста, јер он данас подржава управо такве пучисте у Украјини… и тада би сигурно био на страни фашиста. Ето ко је на страни фашиста“, рекао је Путин на Источном економском форуму у Владивостоку.

Коментаришући антируске изјаве Бореља, Путин је рекао да шеф европске дипломатије треба да погледа стварности у очи и изведе исправне закључке.
„Треба му пружити могућност да погледа стварности у очи … и ако има трунку савести, мора извести исправне закључке“, рекао је Путин.
Москва је затражила стенограм обраћања шефа европске дипломатије с јучерашње конференције у Прагу како би се утврдило да ли је назвао Русију „фашистичком“.
Наиме, одговарајући на питања европских посланика, који су од њега захтевали „конкретне акције против Русије“, Борељ је прешао на матерњи, шпански језик, објашњавајући да ће тако прецизније и брже одговорити на већи број питања. Чешка страна је била задужена за превод на енглески језик, а у преносу се није чуло шта говори Борељ, него преводилац.
Током седнице естонски парламентарац је поставио питање користећи формулацију „фашистичка Русија“. Борељ је у одговору цитирао питање, помињући тај израз. Међутим, преводилац није нагласила да је то био цитат, те је то представила као изјаву Бореља. Према званичном преводу на енглески, шеф европске дипломатије је рекао да „не постоји конкретни план како победити фашистичку Русију и њен фашистички режим“.
Путин је с тим у вези рекао да Борељ само „меље“ и да је прави стручњак за то.
Он је додао да је већ раније европски званичник позивао да се „Русија победи на бојном пољу“.

„Чудан дипломатски приступ. Да је он министар одбране неке земље, могла би се разумети та реторика, а за главног европског дипломату то звучи веома чудно, али Бог ће му судити“, рекао је Путин.

Сергеј Лавров у Анталији - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
РУСИЈА
Ко је назвао Русију „фашистичком“ државом: Лавров тражи стенограм
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала