- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Оптужују Русију, а шта је било с међународним правом у Ираку и Југославији?

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин, Источни економски форум 2022
Владимир Путин, Источни економски форум 2022 - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Међународно право се увек крши, рат у Ираку, бомбардовање Југославије и Београда није пратило одобрење УН, а данас оптужују Москву, рекао је руски председник Владимир Путин. Свет мора да буде праведнији, додао је он.
„Међународно право се увек крши. Сада многи говоре о томе да Русија крши међународно право. Сматрам да то апсолутно не одговара стварности. Ко је започео рат у Ираку без одобрења УН? Ко је уништавао Југославију под згодним изговорима, ко је то радио? Ко је покренуо рат у срцу Европе, бомбардујући Београд? Нико се тада није сећао принципа међународног права“, рекао је Путин на пленарној седници Источног економског форума у Владивостоку.
Свет мора да буде далеко праведнији, рекао је Путин додао да не сме бити заснован на диктату једне државе.
„Представа о мултиполарности и свету је таква да он мора бити далеко праведнији и не сме бити заснован на диктату једне државе која је уобразила да је изасланик бога на Земљи, можда чак и нешто више, и своју политику базира на својој наводној изузетности“, рекао је руски председник.

О Донбасу и међународном праву

Русија је дужна да пружи помоћ како би заштитила ДНР и ЛНР и то чини у складу са тачком 51. Повеље УН, рекао је руски председник.
„Повеља УН говори о праву народа на самоопредељење. Током ‘косовске кризе’ Међународни суд правде је донео одлуку према којој, ако неки део територије, део земље жели да прогласи независност онда он није обавезан да тражи дозволу од централних власти државе. То је примењиво у случају Косова. А зашто није иста ствар у случају ДНР и ЛНР? Све је исто“, рекао је он.
Источни економски форум се одржава од 5. до 8. септембра у кампусу Далекоисточног федералног универзитета на острву Руски у Владивостоку. Новинска агенција РИА Новости је генерални медијски партнер форума.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
РУСИЈА
Путин: НАТО је већ једном покренуо рат у Европи - бомбардовањем Београда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала