- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Опада доминација Америке у светској политици

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да Запад жели да наметне своје моделе понашања, али да сада долази до пада доминације САД у светској политици.

„Запад настоји да очува светски поредак који само њему иде на руку и који је заснован на правилима која су сами измислили и које мењају у зависности од околности“, рекао је председник Русије на пленарној седници Источног економског форума у Владивостоку.

„Као претња читавом свету уочавају се отворени, агресивни покушаји Запада да другим земљама наметну моделе понашања, да их лиши суверенитета и да их потчине својој вољи. Заправо, нема ничег необичног у томе. То је политика коју колективни Запад спроводи већ деценијама“, рекао је Путин.
Он је нагласио да је катализатор тих процеса пад доминације САД.

„Катализатор тих процеса је пад доминације САД у глобалној економији и политици као и тврдоглаво одсуство жеље, неспособност западних елита да виде и признају објективне чињенице“, навео је он.

Сједињене Државе, руководећи се својим интересима, никада себе ни у чему не ограничавају и не устежу ни од чега како би оствариле своје циљеве, истакао је он.
Путин је у обраћању истакао да је у систему међународних односа дошло до тектонских промена, порасла је улога држава Азијско-пацифичког региона, оне су центри технолошког раста.
Такође је нагласио да већина држава тог региона не прихвата деструктивну политику санкција. У фокусу пословних односа су принципи узајамне користи и сарадње, додао је он.
Како је указао, привреда азијских држава расте брже од западних и та тенденција ће се наставити и у будућности.
"У последњих 10 година БДП држава Азије је на годишњем нивоу бележио раст од пет одсто, док је светски био три одсто, у САД два одсто, у ЕУ 1,2 одсто. Још важније је да ће се та тенденција наставити. Чему ће то водити? Као резултат, удео привреде Азије у глобалном БДП ће расти и са 37,1 одсто колико је било 2015. године попеће се на 45 одсто 2027. године и тај тренд ће се готово сигурно одржати", објаснио је руски председник.
У покушају да се супротставе току историје земље Запада су поткопале кључне темеље светског економског система који је годинама грађен, указао је руски председник.
Изгубило се поверење према долару и фунти као валутама и Русија се удаљава од њихове примене.
"Русија се корак по корак удаљава од примене непоузданих валута које саме себе компромитују ", рекао је он.

Русија ће штитити своје националне интересе

Русија ће увек штитити своје националне интересе, истакао је руски лидер. Према његовим речима, Русија води независну политику и цени то код својих партнера.
„Русија је суверена држава, увек ћемо штитити своје националне интересе, водећи самосталну политику, и исте такве квалитете ценимо и код наших партнера који годинама демонстрирају поузданост и одговорност у оквиру трговинско-инвестиционе и других видова сарадње, мислим на наше партнере из Азијско-пацифичког региона", рекао је Путин.
Према његовим речима, економска ситуација у Русији се стабилизовала, али проблеми постоје и то је углавном повезано са испорукама из иностранства.
Путин је нагласио да је стабилизовано валутно и девизно тржиште Русије, да је инфлација у паду, а да је стопа незапослености на историјском минимуму - мање од четири одсто.
Оцене и прогнозе које се тичу економске динамике далеко су оптимистичније него што је то био случај почетком пролећа.
Ма како неко желео да изолује Русију, тако нешто није могуће, истакао је руски председник.
"Користећи сопствене природне конкурентне предности наставићемо да јачамо наш транспортни потенцијал, да ширимо мрежу пруга и путева, градимо нове приступе морским терминалима и јачамо њихов капацитет", рекао је он.
Источни економски форум се одржава од 5. до 8. септембра у кампусу Далекоисточног федералног универзитета на острву Руски у Владивостоку. Новинска агенција РИА Новости је генерални медијски партнер форума.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала