- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин упозорава: Ако ограниче цене руских енергента, неће бити ни гаса, ни нафте, ни угља, ничега!

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Европско енергетско тржиште престало је да буде основно за Русију, изјавио је руски председник Владимир Путин на Источном економском форуму у Владивостоку.
Према његовим речима, руски гас ће се, уколико не буде био потребан Европи, извозити у друге земље.
Путин је идеју Европске уније (ЕУ) да ограничи цену руског гаса назвао „нетржишном глупошћу“, која ће довести до новог круга поскупљења енергената.
„Још једна глупост, која ће довести до даљег раста цена на светским тржиштима, па и у Европи. Ништа се не може решити административним путем у сфери економије и светске трговине“, уверен је Путин.

„А ако неко покуша то (ограничење цена енергената) да спроведе, то неће бити добро за оне који донесу такву одлуку. Између осталог, постоје уговори о снабдевању. Ако буду донете неке одлуке политичке природе које су у супротности с уговорима, ми их, једноставно, нећемо поштовати! Генерално, нећемо испоручивати ништа ако је то у супротности с нашим интересима. Нећемо испоручивати ни гас, ни нафту, ни угаљ, ни лож уље, ништа! Али ако неко покуша нешто да нам наметне, он данас није у тој позицији да нам диктира своју вољу!“, упозорио је Путин.

Председник такође сматра „глупошћу“ оптужбе да се „Северни ток“ користи као енергетско оружје. Гасовод ће наставити са радом када добије ремонтовану турбину од Немачке.

„Дајте нам турбину, сутра ћемо укључити "Северни ток 1". Не дају ништа. Кажу: ево, користе га као оружје. Које оружје? Сами су довели до ове ситуације, а сада не знају шта ће с тим“, рекао је Владимир Путин.

Украјина и Пољска су криве за заустављање испорука руског гаса Европи, подсетио је председник Русије.
"Шта се десило? Преко Украјине пролазе два крака гасовода. Украјина је самоиницијативно узела и искључила један крак под измишљеним изговором да нема контролу над њим. Они су га сами зауставили, ми нисмо. Други гасовод Јамал - Европа који иде кроз Пољску, сама Пољска је ставила под санкције и затворила. Јесмо ли ми то урадили? Пољаци су га затворили", рекао је Путин.

Гас је потребан и самој Русији

Према речима Путина, руски енергетски ресурси треба пре свега да буду усмерени „на развој сопствене земље“.
„Али имамо их толико да смо спремни да изађемо у сусрет растућим потребама свих који желе да раде са нама“, рекао је председник, наводећи да је „ово веома добра и корисна сарадња за наше партнере”.
Он сматра да је руски цевоводни гас увек конкурентнији од течног природног гаса који стиже преко океана.
Према речима Владимира Путина, захваљујући испорукама руског гаса, привреде водећих европских земаља „деценијама су имале очигледне конкурентске предности глобалног карактера“.
„Ако мисле да им такве предности нису потребне, то нам никако не смета, јер је потражња за енергетским ресурсима у свету веома велика“, уверава председник Русије.
Према његовим речима, гасовод "Северни ток 2" није узалудно грађен и, ако буде било потребно, може се већ сутра пустити у рад.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала