- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Стамбена зграда у џиновском дрвету“: Како вештачка интелигенција види градове будућности /видео/

© Фото : Скриншот/Јутјуб/TheRichestГрад будућности
Град будућности - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Индијски архитекта Манас Батија дизајнирао је град будућности у ком су стамбене зграде заправо „куле за пречишћавање ваздуха“, прекривене зеленилом. Међутим, тај дизајн је заслуга заправо вештачке интелигенције, у коју је Батија уносио описе и кључне речи за град будућности.
Град будућности по замисли вештачке интелигенције не само да има обиље зеленила, већ су и облици у њему налик природним.
Иако архитекта, Батија није цртао зграде у свом граду будућности, већ је за њега то урадио рачунарски програм. Он је само унео неколико фраза, уз помоћ којих је вештачка интелигенција осмислила изгледа града будућности, преноси „Тек тајмс“.
Посебан рачунарски програм генерисао је низ графичких приказа на основу термина које је Батија унео, а неки од њих су „футуристичке куле“, „утопијска технологија“, „сибиоза“, „биолуминисцентни материјали“...
За креирање једног приказа уз помоћ вештачке интелигенције било му је потребно двадесетак минута. Међутим, током израде морао је око 100 пута да мења описе унете у програм, све док није добио жељени изглед.
У сличном пројекту, он је уз помоћ вештачке интелигенције дизајнирао стамбену зграду унутар џиновског дрвета секвоје. Инспирација му је било дрво секвоје „Хиперион“ у САД, највише дрво на свету, високо скоро 116 метара. Поред тога, инспирацију је нашао и у свом свакодневном послу у архитектонском студију у Индији, чији пројекти укључују реновирање зграда у којима се фасаде обнављају тако да подстичу природну вентилацију и ниже трошење енергије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала