- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

УН: Гутереш спреман да помогне у решавању ситуације око Запорошке нуклеарке

© AFP 2023 / RICHARD JUILLIARTСедиште Уједињених нација у Женеви
Седиште Уједињених нација у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Генерални секретар УН Антонио Гутереш спреман је да помогне странама у решавању ситуације око Запорошке нуклеарне електране, изјавио је портпарол генералног секретара Стефан Дижарик на конференцији за медије, одговарајући на питање да ли Гутереш намерава да посети Москву и Кијев ради преговора о нуклеарки.
„Генерални секретар ће се укључити (у процес) и биће отворен (за помоћ странама) ако схвати да је његово учешће неопходно да би се процес покренуо напред“, рекао је Дужарик и додао да је то питање које Гутереш прати веома пажљиво.
Он је додао и да Уједињене нације и Русија одржавају консултације у Женеви о имплементацији извоза руских прехрамбених производа и ђубрива.
„Веома блиско сарађујемо са Руском Федерацијом и нашим партнерима, пре свега САД, ЕУ и Великом Британијом, по питању олакшавања трговине руским житарицама и ђубривима на светским тржиштима. Разговори се воде на веома конструктиван и професионалан начин. Данас је у Женеви одржан састанак између (представника) Русије и УН под покровитељством (генералног секретара Конференције УН за трговину и развој) Ребеке Гринспен“, нагласио је Дижарик.
Коментаришући информацију да Русија због санкција није у могућности да организује извоз хране и ђубрива из својих лука, Дижарик је рекао да УН полазе од чињенице да је извоз руских житарица и ђубрива комерцијална ствар и да организација само помаже том процесу.
„Овај договор се разликује од извоза житарица из Украјине, где можете буквално да стојите на обали и пребројавате бродове. Овде се ради о олакшавању трговинских трансакција са приватним сектором. Наш посао је у томе да помогнемо у отклањању уских грла, али не добијамо информације о сваком трговинском договору. Наш посао је да олакшамо излазак ових производа на тржиште“, објаснио је он.
Портпарол је додао да руску делегацију на преговорима у Женеви о извозу руских производа предводи заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершинин.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
РУСИЈА
Путин: Запад је преварио најсиромашније земље - узео украјинско жито за себе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала