- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Естонија, Летонија, Литванија и Пољска забрањују Русима улазак од 19. септембра

© Sputnik / Сергей Степанов / Уђи у базу фотографијаПешачки прелаз на естонско-руској граници
Пешачки прелаз на естонско-руској граници - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Забрана уласка Русима у Естонију ће ступити на снагу од 19. септембра, исту одлуку су донеле и Литванија, Летонија и Пољска, изјавио је министар иностраних послова Естоније Урмас Рејнсалу на прес конференцији Владе у Талину.
„Одлука се тиче оних Руса који имају визе издате у Естонији, као и визе које су издате у другим земљама ЕУ. Литванија, Летонија и Пољска ће такође увести забрану уласка Русима од тог датума“, саопштио је он.
Рејнсалу је обратио пажњу грађанима Русије и позвао их да не долазе у Естонију с шенгенским визама.
„Овде нисте добродошли!“, подвукао је министар иностраних послова Естоније.
Министри шефова дипломатија ЕУ су 1. септембра на неформалном састанку у Прагу донели одлуку да обуставе Споразум о олакшицама за издавање виза између Русије и ЕУ, али је издавање виза много дуже, сложеније и скупље. Договорили су се да Естонија и друге земље које се граниче са Русијом могу да ограниче улазак Руса на националном нивоу.
Раније је Министарство иностраних послова Летоније саопштило да су Виљнус, Рига и Талин постигли споразум о ограничењу уласка Руса преко границе између Русије и Белорусије.
Како су навели у Министарству, ова забрана се неће односити на: дипломатске делегације, возаче камиона и на грађане који прелазе границу због хуманитарних и породичних разлога.
Председник Русије Владимир Путин је, говорећи о одговору на визна ограничења Европске уније, изјавио да Русија никоме неће дозволити да намеће одлуке и да ће деловати само у свом интересу и да неће уводити визна ограничења.
Пасош Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
РУСИЈА
Русима ће бити теже да добију шенгенску визу: Каква ограничења уводи ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала