- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хиљаде демонстраната у Паризу: Народни гнев или „руска пропагандна измишљотина“

© AP Photo / Christophe EnaПротести у Паризу уочи другог круга председничких избора у Француској
Протести у Паризу уочи другог круга председничких избора у Француској - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Водитељ француског телевизијског канала LCI Жилијен Арно био је принуђен да се извињава гледаоцима због изјаве да су антивладине демонстрације у Паризу прошле суботе измислили руски медији, како би „ширили пропаганду“, преноси француски лист „Фигаро“.
Како преноси лист, у програму телевизијског канала приказана је репортажа из руских медија о протестима у Паризу, уз коментар водитеља да тог дана у француској престоници није било никаквих демонстрација. Испоставило се, међутим, да су протести заиста одржани, али да о њима нису извештавали француски медији.
Водитељ Жилијен Арно извинио се на друштвеним мрежама политичару Флоријану Филипоу због изјаве да су демонстрације које је организовао покрет „Патриоте“ у Паризу прошле суботе измислили руски медији, преноси „Фигаро“.
Лист наводи да су демонстрације заиста одржане, али да нису имале велики одјек у француској јавности, јер медији нису извештавали о њима. Лист додаје да су кадрови приказани на телевизијском каналу „Русија 1“ истинити.
Лист подсећа да је после студијске дебате у програму „Поглед на свет“ о ефикасности економских санкција против Русије и противречних реакција које оне изазивају у европској јавности, водитељ Жилијен Арно оптужио телевизијски канал „Русија 1“ да манипулише информацијама.
Водитељ је приказао репортажу руске телевизије с кадровима демонстрација на улицама Париза против политике француских власти које, према мишљењу учесника протеста, никако не помажу становништву да изађе на крај с последицама економске кризе.
„Овог викенда није било никаквих демонстрација. Ми смо овде објекат руске пропаганде намењене руском народу“, рекао је Арно коментаришући видео-снимак.
Руски телевизијски канал је, међутим, објавио кадрове које су снимили учесници француског политичког покрета „Патриоте“ и објавили на својим друштвеним мрежама. Демонстрације под називом „Сусрет отпора!“ заиста су одржане у суботу, 3. септембра.
У телефонском разговору Флоријан Филипо, оснивач и председник покрета „Патриоте“, прецизирао је да је саопштење о протестима послато огромном броју новинара, укључујући и сараднике телевизијског канала LCI.
„Фигаро“ наводи да демонстрације заиста није најавила информативна агенција АФП, иако су оне одржане под прозорима њених канцеларија. Митинг је преносила телевизија „Libertés“, која редовно позива Флоријана Филипоа у госте, као и кинески телевизијски канал NTD TV.
Демонстранти су на протесте изашли уз пароле: „Не нормама, не рату, не социјалним кредитима“. На плакатима које су носили учесници протеста могу се прочитати натписи као што су „Изаћи из НАТО-а“ или „Импичмент“. Судећи по снимљеним кадровима, у протестима је учествовало неколико хиљада људи, пише „Фигаро“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала