- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Канадска министарка украјинског порекла може доћи на чело НАТО-а

© AP Photo / Czarek Sokolowski Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг се обраћа седници Парламентарне скупштине НАТО-а
 Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг се обраћа седници Парламентарне скупштине НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Разматра се могућност да се на место генералног секретара кандидује потпредседница владе и министарка финансија Канаде Христи Фриланд која је украјинског порекла, тврди канадска телевизија СВС.

„Има неколико висококвалификованих жена које би могле да буду добри кандидати и постоје назнаке да би могла жена да буде следећи генерални секретар“, наводи канадска телевизија речи високог чиновника из НАТО-а.

Како телевизија указује, извори у седишту Алијансе сугеришу да би Фриландова могла да буде кандидат на ту функцију. Најмање четири извора из Брисела, Вашингтона и Отаве тврде да је она у међународним круговима наведена као могући наследник Столтенберга.
Наводи се да су њено знање руског језика и познавање карактеристика „рада Кремља“ велика предност.
Међутим, како би ступила на ту дужност Фриланд и канадски премијер Џастин Трјудо морају активно да раде у дипломатским круговима, између осталог и да учествују у закулисним радњама, као и у потрошњи политичког капитала. Управо се у Вашингтону, Лондону, Паризу и Берлину политичари баве лобирањем и „увртањем руку“, указује канадска телевизија.
За сада није познато да ли је Фриланд заинтересована за ту позицију. Када су је новинари питали да ли постоји могућност да буде изабрана за новог генералног секретара НАТО-а, она је одговорила да већ има два посла.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је требало да оде са те позиције 1. октобра, али су у марту лидери земаља Алијансе донели одлуку да му се продужи мандат до 30. септембра 2023. године.
Лист „Политико“ је још 2021. године саопштио да би кандидати на место генералног секретара НАТО-а могле бити три жене из земаља Источне Европе: бивше председнице Хрватске и Литваније Колинда Грабар-Китаровић и Даља Грибаускајте, као и бивша председница Естоније Керсти Каљулаид.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Специјална операција у Украјини
Шеф НАТО: Кијев и Запад очекује тешка зима – конфликт у Украјини је у критичној фази
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала