Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Моћ се сели са Запада на Исток: Да ли Србија може бити мост између Европе и Русије?

© POOL / Уђи у базу фотографијаИсточни економски форум у Владивостоку
Источни економски форум у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Источни економски форум избацио је на руску медијску сцену неколико српских имена која су снагом аргумената и оригиналним идејама заинтересовали тамошњу јавност. Шта су они препознали као тренд овог форума, и да ли Србија може бити мост између Европе и Русије?
Текућа економска померања као и изазови пред којима се налази Русија и цео свет, што је као теме наметнуо велики Источни економски форум у Владивостоку, обележила су и иступања српских бизнисмена и стручњака.
© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин, Пленарно заседање, Источни економски форум, Владивосток
Владимир Путин, Пленарно заседање, Источни економски форум, Владивосток - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Владимир Путин, Пленарно заседање, Источни економски форум, Владивосток

Ствара се нови простор будућности

Један од њих, Милош Јовановић, стручњак за информационе технологије и најмлађи у историји Србије доктор у области информационе безбедност каже да је на Источном економском форуму примарни тренд било померање моћи са Запада на Исток, и стварање вертикале евроазијских интеграција.

„Ако говоримо о неком простору будућности, лично видим Евроазију, што је била и доминантна тема форума, а назив сесије: „На путу ка мултиполарном свету“ јасно указује да не живимо више у униполарном свету са једним центром доношења одлука већ се утицај сели у Русију и Кину".

Назад нема, процеси су незаустављиви

Стварање нових хоризоната будућности, од енергетске безбедности до безбедности у области хране чини, каже, овај тренутак историјским.
© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаШтанд новинске агенције "Русија севодња" и павиљон агенције и радија "Спутњик" на IV Источном економском форуму у Владивостоку
Штанд новинске агенције Русија севодња и павиљон агенције и радија Спутњик на IV Источном економском форуму у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Штанд новинске агенције "Русија севодња" и павиљон агенције и радија "Спутњик" на IV Источном економском форуму у Владивостоку

„Сведоци смо свих промена које се дешавају на геополитичком пољу и видим, што сам и рекао у свом излагању, да нема назад, да процеси који су започети, морају бити и завршени. Русију која се простире на толико временских зона, немогуће је изоловати. У оваквим околностима највећи је губитник Европа која ће, по мом дубоком уверењу, највише страдати. На Србији је, ако говоримо о малим земљама, да гледа шта су њени национални и природни интереси“.

Између Европе и Русије

Запажено излагање имао је и Иво Модић, генерални директор српске компаније Миво Глобал Доо Београд који је изразио спремност Србије да помогне руским компанијама које су суочене са западним санкцијама у извозу и увозу различитих производа.
© Sputnik / Александар КразјевИсточни економски форум у Владивостоку
Источни економски форум у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Источни економски форум у Владивостоку
„Заинтересовани смо за извоз и увоз, па желимо да помогнемо у решавању санкција. Можемо да увозимо производе у Русију, делујемо као мост између Запада и Руске Федерације, рекао је Модић за руске медије.

Лепе замисли, тешка реализација

Само чињеница да су за три дана дана трајања Источног економског форума потписани уговори у вредности од преко 50 милијарди долара говори, оцењује економиста Махмут Бушатлија, да се Руси окрећу Далеком истоку те да Европа као тржиште за њих врло мало значи. Прављење моста између Европе и Русије, по његовом мишењу лепо звучи, али реализација, због инфраструктурних недостатака, представља дугачак пут.
© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и премијер Јапана Шинзо Абе на Источном економском форуму у Владивостоку
Председник Русије Владимир Путин и премијер Јапана Шинзо Абе на Источном економском форуму у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Председник Русије Владимир Путин и премијер Јапана Шинзо Абе на Источном економском форуму у Владивостоку
„У ситуацији у којој се налазимо, ни логистички нити инфраструктурно, а посебно не као нека организована предузећа, ми не можемо реализовати такве захтеве, посебно у размерама које би за њих биле разумљиве и прихватљиве“, каже Бушатлија.
Источни економски форум, одржан од 5. до 8. септембра у кампусу Далекоисточног федералног универзитета на острву Руски у Владивостоку, окупио је госте из више од 60 земаља-званичне делегације, инвеститоре и бизнисмене, заинтересоване за развој региона. Централни догађај био је пленарно заседање на којем је реч узео председник Русије Владимир Путин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала