- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Највеће повећање у историји – Европска централна банка подигла референтну каматну стопу

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЛого Централне европске банке у Франкфурту
Лого Централне европске банке у Франкфурту - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Европска централна банка (ЕЦБ) подигла је три кључне каматне стопе за три четвртине процента (по 0,75 одсто), што је до сада највеће повећање за деветнаест држава еврозоне.
ЕЦБ је саопштила да ће три главне каматне стопе бити 0,75 одсто, 1,25 одсто и 1,5 одсто.
Управни савет банке од 25 чланова повећао је своје кључне стопе без преседана, с обзиром да ЕЦБ обично помера стопе за четвртину поена (0,25 одсто) и никада није подигла своју главну каматну стопу банака за три четвртине поена од увођења евра 1999. године, преноси АП.
Председница ЕЦБ-а Кристин Лагард изјавила је да ће ова институција наставити да повећава каматне стопе у „наредних неколико састанака„ јер је „инфлација и даље превисока и вероватно ће остати изнад нашег циља током дужег периода“. Лагардова је додала да ће цене енергије остати „изузетно високе“.
Говорећи о стању европске привреде, председница ЕЦБ рекла је да „недавни подаци указују на значајно успоравање привредног раста у еврозони, при чему се очекује да ће привреда стагнирати касније током године и у првом кварталу 2023.“
Референтна вредност ЕЦБ-а је сада 1,25 одсто за кредитирање банака, а код ФЕД-а од 2,25 одсто до 2,5 одсто након неколико великих повећања каматних стопа, укључујући две од три четвртине поена.
Кључна стопа Банке Енглеске је 1,75 одсто, а Банка Канаде је у среду подигла своју референтну вредност за три четвртине поена, на 3,25 одсто, наводи АП.
Велико повећање референтних каматних стопа за циљ има повећање трошкова задуживања потрошача, влада и компанија, што теоретски успорава потрошњу и инвестиције и успорава раст малопродајних цена смањењем потражње.
Аналитичари кажу да је циљ и да се ојача кредибилитет ЕЦБ-а након што је потценила тежину и трајање инфлаторног таласа. Након што је у августу достигла рекордних 9,1 одсто, инфлација би у еврозони могла да достигне и двоцифрене вредности, кажу економисти, а преноси АП.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала