- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Преминула британска краљица Елизабета

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISБританска краљица Елизабета Друга
Британска краљица Елизабета Друга - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Британска краљица Елизабета Друга преминула је у 96. години у дворцу Балморал у Шкотској, где се налазила од јула на одмору, саопштила је Бакингемска палата.
Краљичино здравље погоршало се у последњих неколико дана, а њен син принц Чарлс и унук принц Вилијам и други чланови краљевске породице били су уз њу у последњим тренуцима.
Након вести да је преминула британска краљица, застава на Бакингемској палати је спуштена на пола копља.
Краљица Елизабета Друга рођена је 21. априла 1926. године.
Престолонаследница је постала 1936. године, када је њен отац Џорџ Шести постао британски краљ.
На престо је дошла 1952. године после смрти њеног оца краља Џорџа Шестог, а крунисана је годину дана касније, 2. јуна 1953. године у Вестминстерској катедрали у присуству седам хиљада гостију. Церемонија крунисања била је први масовни догађај који је директно преношен на телевизији
Као британска краљица, налазила се на челу Англиканске цркве, а била је и на челу Комонвелта (који обједињава све бивше британске колоније).
Недавно је прославила платинасти јубилеј власти, 70 година на британском трону.
У браку са принцом Филипом имала је четворо деце, престолонаследника Џорџа (1948), принцезу Ану (1950), принца Ендрјуа (1960) о принца Едварда (1964).
Током владавине, краљица је посетила 130 земаља света, а у Београду је боравила 1972. године.
До последњег дана била је веома активна и учествовала у разним званичним догађајима. У јануару 2006. године предала је део својих овлашћења принцу Чарлсу, а крајем 2016. године и надлежност над 25 дужности другим члановима краљевске породице.
Током ове године, ретко се појављивала у јавности, а 3. јула 2022. предала је престолонаследнику Чарлсу део овлашћења шефа државе.

Чарлс: Дубоко тугујемо

Чарлс, син преминуле британске краљице и нови краљ огласио се саопштењем.
"Смрт моје вољене мајке, Њеног Величанства Краљице, тренутак је највеће туге за мене и све чланове моје породице. Дубоко тугујемо због смрти драге и много вољене мајке. Знам да ће се њен губитак дубоко осетити у целој земљи, краљевствима и Комонвелту, као и код безброј људи широм света. Током овог периода жалости и промена, моја породица и ја ћемо наћи ћемо утеху у сазнању о поштовању и дубокој наклоности које је краљица уживала", стоји у објави.

Лиз Трас: Шок за нацију и свет

Британска премијерка Лиз Трас изјавила је да је смрт краљице Елизабете Друге шок за нацију и свет.
Она је додала да „смо сви скрхани“ вестима о краљичиној смрти.
Трасова је описала краљицу као „стену на којој је изграђена модерна Британија“, додавши да је „Британија велика земља каква је данас због ње“.
Британска премијерка објавила је и да британска круна данас прелази на краља Чарлса Трећег.
Она је своје обраћање закључила речима: „Боже, чувај краља“.
"Смрт Њеног Величанства, краљице Елизабете, дубоко је тужан тренутак за Уједињено Краљевство, Комонвелт и свет. Њен живот је био живот изузетне посвећености и служења. У име народа Шкотске, изражавам најдубље саучешће краљу и краљевској породици“, наводи се у телеграму шкотске премијерке Николе Стерџон.
Као наш монарх који је најдуже владао, она је чврсто подржавала вредности и традиције Британске монархије. У име народа Велса, изражавам наше најдубље саучешће породици Њеног Величанства у овом тужном тренутку“, наводи се у телеграму саучешћа премијера Велса Марка Дејкфорда.
Ирски премијер Михал Мартин такође је изразио саучешће поводом смрти британске краљице Елизабете Друге и назвао њену смрт „крајем ере. Он је описао краљичину владавину као историјску и која је имала огромне последице и фокус поштовања и дивљења широм света.

Реакције и саучешћа из целог света

Након вести о смрти краљице Елизабете Друге пристижу реаговања из целог Комонвелта и света.
Борис Џонсон који је донедавно био на дужности премијера изјавио је да је данас најтужнији дан за земљу.
Канадски премијер Џастин Трудо изјавио је да је са „тугом у срцу“ примио вест о смрти краљице Елизабете Друге.
Према његовим речима, краљица је била део свакодневног живота Канађана и то што им је служила остаће заувек важан део историје земље.
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да Елизабета није била само краљица већ неко ко је одредио једну епоху.
Он је изразио наду да ће се пријатељски односи САД и Велике Британије наставити и са доласком новог краља на трон.
Амерички председник је наложио да се испред Беле куће и владиних зграда заставе спусте на пола копља.
Вест о краљичиној смрти потресла је и генералног секретара УН Антонија Гутереша, који је породици и народу Британије је изразио саучешће.
Амбасадор Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изразио је саучешће народу Британије поводом смрти Елизабете Друге.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да је Елизабета Друга била једна од најпоштованијих личности у свету.
Бивши амерички председник Доналд Трамп оценио је да ће Елизабета Друга заувек остати у сећању због оданост својој земљи и непоколебљиве преданости британском народу.
Председник Израела Исак Херцог изразио је саучешће поводом смрти краљице и оценио да њена смрт знали и крај једне епохе.
И премијер Израела Јаир Лапид је истакао да је Елизабета Друга била јединствени лидер, симбол преданости и љубави према домовини.

Вучић упутио телеграм саучешћа поводом смрти британске краљице

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти Њеног Величанства краљице Елизабете Друге.
„У име грађана Републике Србије и у своје име, упућујем искрено и дубоко саучешће поводом смрти краљице Елизабете Друге.
Њено Величанство је својом несебичном јавном службом обележило модерну историју Уједињеног Краљевства и света, дајући пример како треба носити владарски ауторитет и обављати дужности и у најтежим временима. Краљица Елизабета Друга се са сваким изазовом суочавала мудро, ненаметљиво, али одлучно, превасходно водећи рачуна о добробити нације, чиме је стекла огромну наклоност како својих поданика, тако и бројних поштовалаца широм света. Била је ослонац својој породици и целој нацији, која јој је била привржена кроз генерације", наводи се у телеграму, а саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима председника Републике.
"Њен предани однос према дужностима и бризи за нацију и државу, као и посвећеност очувању највиших моралних вредности и начела, постао је синоним за период владавине краљице Елизабете Друге, која је током деценија неуморно и доследно радила на томе да Уједињено Краљевство буде земља благостања за све. Без обзира на бројне изазове и тешкоће које су обележиле деценије њене суверене владавине, краљица Елизабета Друге је, испод спољашње крхкости, показивала снагу достојну највећих владара у историји", навео је председник.
Изразио је још једном дубоко саучешће породици Њеног Величанства, као и грађанима и Влади Уједињеног Краљевства, "уверен да ће наставити да је памте поштујући њену владарску мудрост и патриотизам".

Принц Александар Карађорђевић: Увек ћу се сећати њеног изванредног духа, мудрости и одважности

Принц Александар Карађорђевић упутио је саучешће поводом смрти британске краљице Елизабете Друге наводећи да ће она дубоко недостајати њеном народу и свим људима на свету који су имали задовољство да познају, како је навео, "ову невероватну жену, која је била и остаће узор и инспирација".
"Њена посвећеност служењу својој земљи и народу је прави пример улоге монарха у данашњем свету", рекао је Карађорђевић, саопштено је из Белог двора.
Он је додао да заједно са породицом дели тугу са својим рођацима, краљем Чарлсом и осталим члановима краљевске породице, а да му смрт краљице посебно тешко пада, јер му је била кума и да ће се увек сећати њеног изванредног духа, мудрости и одважности.
Краљица Елизабета Друга - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
СВЕТ
Одлазак Елизабете Друге – шта је обележило 70 година дугу владавину /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала