- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Путин: Никада не можемо прихватити уништавање онога што је сећање на јунаштво предака /фото/

© Sputnik / Михаил Метцель / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Са болом у срцу видимо како у неким совјетским земљама уклањају споменике совјетским војницима, који су дали своје животе за слободу њихових народа, изјавио је руски председник Владимир Путин и додао да је за Русију тако нешто неприхватљиво.
Путин се путем видео поруке обратио учесницима церемоније отварања обновљеног меморијалног комплекса „Саур-Могила“.
„Са болом у срцу видимо како у неким совјетским земљама уклањају споменике совјетским војницима, који су дали своје животе за слободу њихових народа, како се ругају историји, цинично издају сопствене очеве, деде, прадеде. За Русију је све то незамисливо. Ми смо тело тела наших предака. И обнављање меморијала заштитницима Донбаса, херојство наших војника, официра и устаника је упозорење свима онима који су се одрекли својих предака и заборавили лекције из историје“, наводи се у саопштењу.
Он је нагласио да Руси памте своје рођаке, оне на фронту и њихове саборце, несаломиве браниоце позадине отаџбине, и у њихову част Русија чува и обнавља меморијалне комплексе и никада не може да схвати ни прихвати да се уништи и поруши оно што представља сећање на јунаштво предака, њихову храброст, страдања и жртве.

„Овде се породично обележавао Дан победе, обавезно се долазило 8. септембра на годишњицу ослобођења Донбаса од нациста. Али, 2014. године спокојан и миран живот у области је окончан. 'Саур-Могила' постала је место борби, а спомен-обележје је практично било уништено“, наводи се у саопштењу.

Путин је истакао да су устаници Донбаса самопожртвовано бранили родну земљу и „након жестоких борби одбранили врх, поновивши подвиг предака“.

Руски лидер је скренуо пажњу да су се у част савремене генерације хероја на обновљеном спомен-обележју појавили нови барељефи. Он је нагласио да радује то што је тај величанствени комплекс обновљен максимално пажљиво. Према речима руског лидера, првобитни изглед спомен-обележја је очуван: на легендарном врху поново стоји обелиск, а поред, као и раније, стоји фигура совјетског војника-победника.

Путин је захвалио свима који су учествовали у рестаурацији комплекса, истакавши да се та идеја родила још пре неколико година.
Полагање венаца на Спомен-обележје ослободиоцима Београда и Споменик црвеноармејцу - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2020
Шојгу захтева: Казнити све који руше споменике совјетским војницима у иностранству
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала