- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Апсурдни су позиви Канаде да се задрже турбине за „Северни ток“

© AP Photo / Bernd ThissenТурбина за гасовод "Северни ток" у компанији "Сименс" у Немачкој
Турбина за гасовод Северни ток у компанији Сименс у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Позиви „Украјинско-канадског конгреса“* властима земље да протерају руске дипломате и задрже турбине за „Северни ток“ у супротности су са интересима Канађана, изјавио је Спутњику амбасадор Русије у Отави Олег Степанов.
Он је подвукао да у тим слоганима нема логике.
„Такви позиви су апсурдни. ‘Украјинско-канадски конгрес’, у коме главну улогу имају потомци нацистичких послушника, покушава да приватизује канадску спољну политику, усмерава је према ирационаланом току, што по мом мишљењу није у складу са националним интересима Канаде и њеног народа“, појаснио је дипломата.
Чланови организације осећају мржњу према свему што је руско, овде не треба да раде дипломате, већ психијатријски експерти, навео је Степанов.
Без обзира на сложене околности, амбасада и два руска генерална конзулата настављају да раде на тему анализе спољне и унутрашње политике Канаде, на подршци билатералним међувладиним комуникационим каналима и пружају конзуларну помоћ руским грађанима и сународницима, закључио је амбасадор Русије у Отави.
Представници „конгреса“ су навели да руске дипломате угрожавају безбедност Канаде и позвали су власти земље да их протерају, као и да задрже турбине за гасовод „Северни ток“. Како је крајем августа изјавила министарка иностраних послова Канаде Мелани Жоли у Канади се одржава пет агрегата „Сименс“, али су у компанији „Гаспром“ ту информацију оповргли.

Ремонт под санкцијама

На компресорској станици „Портова“, одакле се гас шаље у „Северни ток“, је постављен гасни мотор „Ролс-ројс“, који је сада преузео „Сименс“. Од децембра 2021. године је „Сименсова“ гасна турбина била на капиталном ремонту у фабрици у Монтреалу и требало је да буде враћена у мају, али је задржана у Канади због санкција против „Гаспрома“.
Канада је по молби Немачке дала дозволу да се турбина извезе са територије, али то није у складу са уговором „Гаспрома“ и „Сименса“. Дозволу је издала компанија „Сименс енерџи Канада лимитид“ са којом „Гаспром“ нема уговор. Послата из Канаде у Немачку, а не у Русију. У случају да се из Немачке пошаље у Русију, то се онда може сматрати као нарушавање канадских санкција. С обзиром да се турбина нашла у Европи, она је под санкцијама ЕУ, на основу уредбе ЕС 833/2014 којом се забрањује испорука Русији.
Једина гасна турбина која ради СП1 је заустављена 31. августа због редовног техничког ремонта. Приликом инспекције је откривено цурење уља, а Федерална служба за еколошки и технолошки надзор (Ростехнадзор) је забранила даљу експлоатацију гасовода пре него што се не отклоне све неправилности.
*Организација која је у Русији проглашена за „непожељну организацију“.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
РУСИЈА
Неизвесно када ће "Северни ток" поново почети са радом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала