Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Селаковић одговорио Тањи Фајон: Апсурдно је да Словенија има легитимнији интерес на КиМ од Србије

© Sputnik / Лола Ђорђевић Никола Селаковић
 Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Ако је нешто апсурдно, онда је то становиште да Словенија има већи и легитимнији интерес на Косову и Метохији него Србија, чија је Косово и Метохија аутономна покрајина, а на основу порука које ових дана долазе из Љубљане могао би се стећи утисак да неки тамошњи политички чиниоци тако мисле, оценио је шеф српске дипломатије Никола Селаковић.
Селаковић је тако реаговао на изјаву министарке спољних послова Словеније Тање Фајон која је назвала апсурдном изјаву председника Србије Александра Вучића да је Словенија нарушила територијални интегритет Србије признавањем независности Косова.
То што је, како наводи Селаковић, Србија одлучила да не проблематизује ово питање у односима са Словенијом, са којом желимо да имамо партнерске, стабилне и обострано корисне односе, не значи да одобравамо и да ћемо икада одобравати позицију Словеније када је реч о нашој јужној покрајини.
„Не оспоравамо Словенији право да заузима став по било којем спољнополитичком питању и да то питање третира као свој државни интерес, али, исто тако, Словенија не би смела да ускраћује Србији право да штити сопствене државне и националне интересе. Свакако не би требало да потенцира да је њен државни интерес оспоравање државних интереса Србије“, саопштио је шеф српске дипломатије.
Уколико смо се сложили да се не слажемо по овом, за Словенију споредном, а за Србију кључном државном и националном питању, онда је, како је навео Селаковић, потребно показати и мало дипломатског такта и не дирати Србију тамо где је најосетљивија.
Застава Словеније - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
РЕГИОН
Словенија именовала специјалног изасланика за Западни Балкан
Према његовим речима, то је минимум пристојности који мора да покаже неко ко жели да негује партнерске односе са Србијом.
„Србија, штитећи свој суверенитет и територијални интегритет, штити и међународно право, а они који су признали самопроглашену независност такозваног „Косова“ прекршили су међународно право и повредили територијални интегритет Србије. То што на ову чињеницу не подсећамо свакога дана не значи да се колебамо, већ да желимо да градимо мостове и са онима који по овом питању имају другачији став“, рекао је Селаковић и додао да је управо такав став Србије повећао и наставља да повећава број држава које не признају тзв. „Косово“, већ Србију у њеним међународно признатим границама у оквиру којих је и чланица УН, саопштило је Министарство спољних послова Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала