- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Агрегати постали хит у Србији: Купују их као никада пре, али и они ће ускоро поскупети

CC0 / Pixabay / Агрегат
Агрегат - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Несташице, штедња и рестрикције струје све су чешће речи које се могу чути и у Србији, али и глобално. Иако наши званичници тврде да рестрикција неће бити, многи грађани желе да се обезбеде, па је интересовање за агрегатима никад веће.
Колико кошта један агрегат, шта га покреће, колико може дуго да обезбеди струје у случају несташице и шта је са једним агрегатом од кућних уређаја могуће покренути?
За најосновнију потрошњу у стану од 60 квадрата довољан је агрегат снаге 2,3 kW(киловат-час), а његова цена у радњама у Србији креће се од 45.000 до 65.000 динара. Уколико у домаћинству има и већих потрошача, стручњаци из ове области саветују агрегате снаге 3,5 kW, који коштају од 60.000 до 75.000 динара и снаге 5,5 kW чија је цена око 115.000 динара. Ипак ово није коначан трошак јер агрегати раде на бензин, а осам сати рада захтева и до 20 литара, што је трошак и до 3.500 динара, пише „Блиц бизнис“.
Да је потражња за агрегатима на бензин порасла у последње време, потврђују и продавци који се баве продајом ових уређаја. Због честе куповине кажу тренутно немају све производе на стању, али оно на шта посебно указују јесте да ће тренутне цене ових уређаја ускоро расти.
„Ово су тренутне цене, али већ имамо најаву да ће бити поскупљења, тако да за оне агрегате које немамо на стању и које очекујемо тек да стигну, такође очекујемо и нову цену. Колико ће поскупети то сада не могу да кажем али је сигурно да ће цена ићи горе“,кажу нам у једној београдској радњи.
Јачина агрегата од 5,5 kW према саветима струке могла би да одржи и кућу на два спрата, уколико се прикључе само основни потрошачи. Ипак, мала је вероватноћа да ћете све апарате које имате у кући укључити у исто време и то баш у тренутку када струју треба да штедите.

Цене агрегата за домаћинство

Иако се цене ових уређаја значајно разликују од радње до радње, још једна ставка која прави разлику у цени је начин на који се агрегат пали. Агрегат који се пали електронски односно на дугме је скупљи за око 10.000 динара у односу на онај који се покреће ручно.
Агрегат снаге 2,3 kW од 45.000 - 65.000 динара
Агрегат снаге 3,5 kW око 60.000 динара са ручним паљењем
Агрегат снаге 3,5 kW око 70.000 динар са електричним паљењем
Агрегат снаге 5,5 kW око 115.000 динара са ручним паљењем
Агрегат снаге 5,5 kW око 126.000 динар са електричним паљењем

Како се пуни и колико може да издржи

Поменути агрегати раде на безоловни бензин, тако да у случају нестанка струје могу одмах да се укључе. Резервоар једног оваквог апарата је од 15 до 20 литара, и са том количином агрегат може да издржи од осам до 12 сати. Уколико се деси да без струје будете и после овог временског периода, допуном резервоара, агрегат може поново да ради.
Агрегати веће снаге препоручују се за већа домаћинства, углавном куће које осим малих кућних апарата имају и веће потрошаче.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала