- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Археолози у Грузији пронашли зуб стар 1,8 милиона година

CC BY 2.0 / Flickr/Brad Flickinger / Археолошка ископавања
Археолошка ископавања - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Археолози у Грузији пронашли су зуб стар 1,8 милиона година који је припадао врсти првог Хомо еректуса, што учвршћује теорију научника да су у тој регији постојала прва праисторијска насеља у Европи.
Зуб је пронађен близу села Орозмани, стотинак километара југоисточно од грузијске престонице Тбилиси, близу локације Дманиси, где су крајем 90-их и почетком 2000-их пронађене људске лобање старе 1,8 милиона година, преносе агенције.
Налазиште Дманиси најстарије је такво откриће изван Африке и променило је научно разумевање ране људске еволуције и сеоба људи.
Најновије откриће пронађено на 20 километара удаљеном налазишту пружа додатне доказе да је планинско подручје јужног Кавказа вероватно једно од првих места где су се људске заједнице населиле након сеобе из Африке, кажу стручњаци.
"Орозмани и Дманиси су средишта најстарије насеобине човека - раног Хомо еректуса - у свету изван Африке", објавио је након проналаска зуба Национални центар за археолошка истраживања и праисторију у Грузији.
"Огромна је важност" овог открића, које потврђује да су "људи напустили Африку пре 1,8 милиона година", рекао је британски студент археологије који је први ископао зуб на налазишту Орозмани.
"То учвршћује Грузију као заиста важно место за палеоантропологију и уопште за људску историју", рекао је он.
Најстарији људски фосил на свету стар је 2,8 милиона година, а реч је о делу чељусти пронађене на тлу данашње Етиопије.
Научници верују да су рани људи, такозвани Хомо еректус, који су били ловци сакупљачи, вероватно кренули на пут из Африке пре око два милиона година.
Древни алат стар 2,1 милион година пронађен је у данашњој Кини, али једино су у Грузији досад пронађени остаци првог Хомо еректуса изван Африке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала