- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ирански званичник о протеривању дипломата: Албанија је марионета САД и Израела

© AP Photo / Ronald ZakИранска застава
Иранска застава - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Џалил Рахими Џаханабади, члан Комисије за националну безбедност и спољну политику иранског парламента, изјавио је да хакерски напади који су послужили као повод албанским властима да протерају иранске дипломате и прекину дипломатске односе са Ираном нису повезани са иранском владом. Он је додао да ће због такве одлуке сама Албанија бити на губитку.
Џаханабади је у интервјуу за Спутњик рекао да сматра да су хакерске нападе можда извршиле иранске патриоте у знак освете за скривање чланова терористичке организације „Муџахедин ел Калк“ (Организација иранских муџахедина, МЕК) у Албанији.
Он је навео да та терористичка организација која је одговорна за преко 18.000 убијених иранских држављана већ неколико година делује у Албанији. Он наглашава да је ова организација одиграла улогу у директном рату против Ирана, у нападу Садама Хусеина на Иран, ставивши се на непријатељску страну.

„Чланови ове терористичке организације организовали су убиства највиших званичника наше земље, укључујући министра правосуђа, председника парламента, посланике парламента, председника, премијера и многих високе званичнике, укључујући и обичне грађане. Нажалост, Албанија је дуго година примала чланове МЕК-а. Активисти те организације, која броји неколико хиљада чланова, формирали су читаву сајбер војску која активно напада наш сајбер простор“, објаснио је ирански званичник.

Џаханабади је нагласио да су управо они преузели одговорност и одиграли улогу у недавном слому иранског безбедносног система и градских система, а влада Албаније им је обезбедила све неопходне услове за то.
Сам прекид дипломатских односа Ирана и Албаније донеће губитке самој Албанији. Поред тога, присуство организације ‘Муџахедин ел Калк’ у Албанији нашкодиће једино безбедности и политичком угледу европских земаља, нагласио је Џаханабади.
Он је закључио да је „Албанија постала марионета у рукама трећих држава оличених у САД, Израелу и неким европским земљама и све заједно подржавају и спонзоришу терористичке групе попут МЕК-а, које делују против безбедности Ирана и отворено се мешају у унутрашње ствари Исламске републике.
Жене припаднице МЕК-а, деведесетих година XX века. - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2017
ЕКСКЛУЗИВНО Офанзива шармом: Робиња џихадиста открива план исламске инвазије на Балкан
Албанија је једнострано раскинула дипломатске односе са Ираном због сајбер напада на државне структуре 15. јула, а за које је су, према изјави албанског премијера Едија Раме одговорни ирански хакери. Тирана је тражила да иранске дипломате због тога напусте земљу. Министарство иностраних послова Ирана одбацило је оптужбе и назвало ту одлуку непромишљеном.
У саопштењу иранског министарства додаје се да је одлука кратковидог карактера и изражава жаљење што је албанска влада под утицајем трећих страна (Сједињених Америчких Држава и Израела) и доноси неадекватне одлуке.
Албанија је већ годинама у лошим односима са Ираном, пре свега јер је бивши премијер Саљи Бериша својевремено пружио уточиште групи иранских дисидената, које Техеран сматра „издајницима и терористима“.
Број припадника организације „Муџахедин ел Калк“ је, када су на власт дошли социјалисти Едија Раме, са пар стотина порастао на око 3.000.
Ен Кодабанде - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2017
Била сам пи-ар терориста: Помагале су нам све западне владе (фото)
Иранска револуционарна гарда на војној паради у Техерану - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2020
Aлбанија протерала иранске дипломате
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала