- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Највећи песимизам у последњих 15 година“: Српски стручњаци о изгледима светске економије

CC0 / Pixabay / Евро
Евро - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Анкете показују да 78 одсто Американаца страхује од губитка посла и да 56 одсто није финансијски спремно за рецесију, па се може очекивати пад потрошње у блиској будућности, који води у економску контракцију. To показујe највећи песимизам у последњих 15 година, наводи се у анализи светске економије часописа „Макроекономске анализе и трендови“.
У последњих неколико месеци у јавности су присутне контрадикторне изјаве у вези са економском ситуацијом у Америци, где с једне стране, амерички званичници тврде да нема разлога за бригу, а с друге су тврдње да је рецесија скоро извесна, а можда чак и депресија, истиче се у анализи под називом „Да ли светска економија улази у нову рецесију“.

Рецесивни удар на цео свет

Анализа је објављена у најновијем издању „Макроекономских анализа и трендова“, часопису који издају Привредна комора Србије и Економски институт, и њени аутори Миладин Ковачевић и Катарина Станчић наводе да би се, ако се тај сценарио оствари, под рецесивним ударом нашао цео свет.
Такође и да се иза супротстављених изјава крију индикативни трендови, а један од њих је смањење броја запослених, који је започет паралелно са ФЕД-овим повећањем каматних стопа у марту, а убрзао се током године, истовремено са предвиђањима да је на помолу нова криза.
CC0 / Pexels/Karolina Grabowska / Рецесија
Рецесија - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Рецесија
Наводе да је „Амазон“ отпустио 100.000 људи у другом кварталу ове године, да је „Форд“ у јулу отпустио 8.000 радника, а исто раде и друге компаније из аутомобилске индустрије, па је „Ривиан“, произвођач електричних теренских возила, отпустио 840 људи, а „Тесла“ 200 људи.
Велика отпуштања се бележе и у сектору финансија, па је „Коинбејс“ отпустила 1.100 радника, док „Џеј Пи Морган Чејс“ најављује отказе за неколико стотина запослених.
„Мета“* и Твитер су такође најавили отказе за стотине људи, „Нетфликс“ је отпустио 300 запослених.
Већина њих као разлоге за отказе наводи економску неизвесност, повећање трошкова и раст каматних стопа.

Велика вероватноћа за рецесију

Одговарајући на питање да ли је рецесија неизбежна, аутори истичу да се уочи економске рецесије појављују индикатори који са великом вероватноћом указују на њу.
„Поред индикатора реалне економије, тржиште обвезница и берза у економским круговима су најпоузданији „термометар“ стања економије. Најчешће спомињан показатељ који наговештава кризу је опадајућа крива приноса, феномен у коме се разлике између каматних стопа на дуги и средњи рок смањују скоро до нивоа изједначења или чак постају ниже за дугорочне зајмове“, наводи се у анализи.
Реч је о девијацији криве приноса у опадајућем, уместо у растућем правцу, а она се тумачи као сигнал који инвеститори шаљу преко тржишта, да ће економија у будућности бити слаба и са присутном дефлацијом, наводе српски економисти.
Да тржишта очекују рецесију, упркос повећању каматних стопа од стране ФЕД-а, показују и цене берзанских производа које су у опадању, као што су нафта, злато, сребро, бакар, пшеница, соја, кукуруз.

Посрћу и друге велике економије

Наводи се да посрћу и друге највеће светске економије, па Кина због затварања економије успорава раст, а Европа се суочава са до сада највећом неизвесношћу од Другог светског рата, енергетским проблемима и војним сукобом на својој територији.
Ликвидност је преплавила целу економију и подстакла личну потрошњу, која је довела до још једног таласа прегревања економије, наводе из МАТ-а.
Аутори истичу да тржишта, независно од потеза ФЕД-а, очекују рецесију, па се процењује да ће најкасније у четвртом кварталу 2022. године кренути дезинфлација која ће се претворити у дефлацију и рецесију.
У том случају, ФЕД би могао да поново преокрене своју политику и да настави са програмом квантитативних олакшица и спуштањем каматних стопа.

Грађани незадовољни економијом

Сами грађани су, показују резултати анкета, исказали своје незадовољство досадашњом економијом и већином мисле да ће економија у наредном периоду бити још лошија.
Тако је према истраживању јавног мњења које већ 15 година спроводи ЦНБЦ, Бајденов рејтинг опао за пет процентних поена у јулу у односу на април 2022. и износи 36 одсто, што је за један процентни поен испод Трамповог најлошијег рејтинга.
Подршка економској политици је још мања и износи само 30 одсто, док су најлошији резултати његових претходника, Трампа и Обаме, износили 41 одсто и 37 процената.
CC0 / Pexels/Towfiqu barbhuiya / Празан новчаник
Празан новчаник - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Празан новчаник
Већина испитаника, њих 52 одсто, сматра да ће економија у наредном периоду бити још лошија, а 22 одсто да ће доћи до побољшања.
Анкете показују и да 78 одсто Американаца страхује од губитка посла и да 56 одсто није финансијски спремно за долазећу рецесију, што значи да се може очекивати пад потрошње већ у блиској будућности, а који директно води у економску контракцију.
Ови резултати, истиче се, показују највећи песимизам у последњих 15 година и песимистичнији су него за време кризе и епидемије вируса корона, пренео је Танјуг.
*Активности „Мета“ – друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм забрањене су у Русији као екстремистичке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала