Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Позив српском Тужилаштву да покрене кривични поступак за злочин у „Медачком џепу“

CC0 / Pixabay / Чекић у судници
Чекић у судници - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво за ратне злочине Србије да покрене кривични поступак за злочин над 88 српских цивила и ратних заробљеника убијених током акције „Медачки џеп“ 1993. године.
Данас се, наиме, навршава 29 година од када су хрватске војне и полицијске снаге у оквиру те акције извршиле агресију на три српска подвелебитска села на подручју Лике (Дивосело, Читлук и Почитељ), која су била под заштитом Уједињених нација, а Линта је указао да многи учесници тог злочина до данас нису процесуирани.
„Српски народ не сме никада заборавити и не сме никад престати говорити о српским жртвама које су на језив начин убијене у три српска подвелебитска села“, поручио је Линта.
Он је напоменуо да је једини осуђени за овај свирепи ратни злочин генерал Мирко Норац кога је хрватски суд правоснажно осудио на увредљивих шест година, што, како је оценио, представља ругање српским жртвама и њиховим породицама.
Додао је да је ратни злочинац Мирко Норац проглашен за почасног грађанина Сплитско-далматинске жупаније и још десетак хрватских градова и општина што је, како је навео, један у низу примера да се Хрватска није суочила са својом злочиначком прошлошћу.
Линта је у саопштењу навео да су припадници хрватске војске и полиције извршили монструозне злочине над Србима у та три села и додао да су заробљене Србе убијали крамповима, мацолама, гађали ножевима, клали их и масакрирали на разне друге начине.
Подсетио је да је укупно убијено 88 српских војника и цивила, а да су поменута српска села систематски опљачкана и сравњена са земљом, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала