- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски генерал: Руске снаге у Идлибу ликвидирале преко 20 високорангираних чланова „Ал-Нусре“

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаСнаге сиријске армије на положајима наспрам Нусра фронта у предграђу Алепа
Снаге сиријске армије на положајима наспрам Нусра фронта у предграђу Алепа - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
У нападу Ваздушно-космичких снага у Идлибу ликвидирано је преко 20 високорангираних чланова „Ал-Нусре“ (терористичка организација забрањена у Русији), одговорних за обуку терориста и финансирање групе, саопштио је заменик руководиоца руског Центра за помирење зараћених страна у Сирији генерал-мајор Олег Јегоров.
Он је истакао и да је услед напада Ваздушно-космичких снага на камп екстремиста у Идлибу 8. септембра ликвидиран лидер групе „Катиба Тавхид“ (терористичка организација забрањена у Русији), умешан у терористичке акте у Сирији.
„Према информацијама, у нападу ВКС Русије на камп екстремиста у провинцији Идлиб 8. септембра ликвидиран је лидер илегалне оружане формације ‘Катиба Тавхид Вал-Џихад’ Сирожидин Мухтаров Зијавутдинович (надимак ‘Абу Салох’), који је учествовао у организацији терористичких аката на владине снаге и цивилне објекте у Сирији“, рекао је Јегоров на брифингу.

Сукоб у Сирији и Астански формат

Оружани сукоб у Сирији траје од 2011. године. Крајем 2017. године објављена је победа над терористичком организацијом ДАЕШ (Исламска држава) у Сирији и Ираку. У појединим деловима земље наставља се чишћење од терориста. Тренутно је у првом плану политичко решавање проблема, обнављање Сирије и повратак избеглица.
Од 2017. године у Нур-Султану воде се преговори, познатији као Астански формат, по ранијем називу главног града Казахстана. У јануару 2018. године Сочи је био домаћин конгреса националног дијалога Сирије, који је био први покушај од почетка сукоба да се окупи широк састав учесника. Главни резултат конгреса била је одлука о стварању уставног комитета који делује у Женеви и чији је главни задатак припрема уставне реформе.
Министри иностраних послова Русије и Сирије, Сергеј Лавров и Фејсал Микдад - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
РУСИЈА
Лавров: Не смеју се допустити нова војна дејства на северу Сирије
Руски хеликоптер Ми-35 облеће авиобазу Хмејмим у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Одбијен напад дроновима на руску базу Хмејмим
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала