- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шеф аустријске дипломатије не искључује могућност постепеног укидања санкција Русији

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександер Шаленберг
Александер Шаленберг - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Шеф аустријске дипломатије Александер Шаленбер не искључује могућност постепеног укидања санкција Европске уније Русије. Он је истакао да би Беч могао да буде место за преговоре о решавању сукоба у Украјини.
„Санкције су флексибилно средство, али то је још далеко. Надам се заиста да ћемо се у неком тренутку вратити дипломатији и да ће она бити успешна“, рекао је министар у интервјуу за лист „Виенер цајтунг“, одговарајући на питање да ли сматра да је могуће постепено укидање санкција Русији.
Министар је додао да су за преговоре „потребне обе стране“ и нагласио да би Аустрија могла да буде платформа за преговоре с Русијом, уколико „дипломатија постане доминантна снага“.
Шаленберг је, међути, оценио да је тренутак за дипломатске преговоре „још веома далеко“ и подсетио на то да војна дејства у Украјини и даље трају.

Русија је део европске културе, потпуна забрана виза је грешка

Шаленберг сматра да би евентуална одлука о потпуној забрани издавања виза Европске уније Русима била грешка.
„Важно је имати осећај за меру и не претеривати. То би била потпуна обустава уласка за свих 144 милиона Руса“, изјавио је министар.
Шеленберг је додао да је „Аустрија са својом историјом“ одлично упозната с руском стварношћу, „географија се не мења, Русија остаје део историје и европске културе“.
Шеф аустријске дипломатије је, такође, рекао да санкције Европске уније против низа руских држављана неће бити укинуте, а да ће споразум Русије и ЕУ о поједностављеном визном режиму престати да важи 12. септембра.
„Европска унија је јединствена у вези с тим питањем, санкције неће бити промењене. Списак физичких лица ће такође бити проширен без измена“, рекао је министар.
Крајем августа шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ је рекао да су земље ЕУ постигле политички договор о потпуном укидању визних олакшица за грађане Русије, али да ће одређене категорије руских држављана и даље моћи да добијају визе Европске уније.
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је изјавила да је одлука ЕУ о укидању споразума о упрошћеном визном режиму представља дискриминацију и да је неразумна.
Радник централног европског гасног чворишта у Баумгартену - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
РУСИЈА
Руски гас изазвао поделу у ЕУ: Како ограничити цену, а не наљутити Москву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала