- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски артиљерци у Херсонској области - Sputnik Србија

УЖИВО Руска војска пребацује ка Харкову системе "Солнцепек"

Пратите нас
У току је 198. дан специјалне војне операције у Украјини. Кијевски режим је у покушају контраофанзиве послао у смрт неколико хиљада војника, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја. Украјинске снаге поново су покушале да изврше десант у правцу Каменке у Запорошкој области, напад је успешно одбијен.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:45 09.09.2022
Украјинске снаге гађале су подручје болнице у Доњецку.
21:17 09.09.2022
Представник администрације Запорошке области Владимир Рогов изјавио је да су се на бродовима, којима су украјинске снаге покушале десант, налазили страни плаћеници.
Подсетимо, претходне ноћи украјинске снаге су покушале да се са 15 бродова искрцају у Запорошкој области код места Каменка, али напад одбијен.
19:40 09.09.2022
Штаб територијалне одбране ДНР саопштио је да је током дана услед украјинског гранатирања у републици живот изгубило седам људи, а 27 рањено.
18:02 09.09.2022
Руска војска пребацује ка Харкову тешко наоружање - системе "Солнцепек", јављају репортери Спутњика.
У тој области су у току интензивне борбе са украјинским снагама које су 7. септембра започеле контраофанзиву.
17:20 09.09.2022
Министри економије и финансија држава-чланица ЕУ постигли су договор о могућности издвајања пет милијарди евра макрофинансијске помоћи Украјини од раније обећаних девет милијарди, рекао је на конференцији за новинаре потпредседник ЕК Валдис Домбровскис.
16:39 09.09.2022
Украјинске снаге гађале су тролејбуску станицу у центру Доњецка, две особе су погинуле, а пет је рањено.
15:53 09.09.2022
14:43 09.09.2022
Руска војна операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска зауставила напад Украјине у правцу Николајев-Криви Рог: Ликвидирано преко 270 војника
13:47 09.09.2022
Предлог да се уведе ограничење цена руског гаса није добио широку подршку министара енергетике земаља Европске уније, преносе медији.
13:19 09.09.2022
Украјинска војска је повукла све своје резервне снаге у Харковску област, али трпи огромне губитке који се броје у хиљадама, рекао је шеф администрације области Виталиј Ганчев.
Како је додао, украјинска војска циљано изводи нападе на цивилно становништво у Харковској области, користећи америчке вишецевне ракетне бацаче „Химарс“. На подручје Великог Бурлука испаљено је пет-шест граната.
Ганчев је истакао да је задатак украјинских војника код Харкова да покажу својим западним партнерима да заузимају места користећи њихово наоружање.
„Најважније је да свуда стигну да сниме, да прикажу како у неком насељу подижу украјинску заставу, а шта се потом дешава са војницима нико не говори. Тамо су велики губици“, саопштио је Гачев за телевизију „Русија 24“.
12:55 09.09.2022
12:40 09.09.2022
Руска војска потискује украјинске снаге из предграђа Балаклеје
Руска војска настоји да истисне украјинске снаге из предграђа Балаклеје у Харковској области, саопштио је шеф администрације тог региона Виталиј Ганчев.
„У Балаклеји је сложена хуманитарна ситуација, воде се жестоке борбе. Ми Балаклеју суштински не контролишемо“, рекао је Ганчев за телевизијски канал „Русија 24“.
12:34 09.09.2022
Купјанск под контролом савезничких страна
Ситуација у Купјанском рејону, у Харковској области, и даље је сложена, али савезничке снаге држе град под контролом, он је прилично безбедан, саопштиле су локалне власти.
Војска покушава да евакуише што већи број цивила на територију Луганске Народне Републике и Русије. Према наводима власти, ниједна украјинска диверзионо-терористичка група није успела да продре у Купјански рејон.
Шеф војно-цивилне администрације Купјанског рејона Максим Губин рекао је за телевизијски канал „Русија 24“ да Оружане снаге Украјине гранатирају цивилну инфраструктуру и стамбене области пројектилима из вишецевних ракетних бацача HIMARS.
12:21 09.09.2022
Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је у Брисел, ради састанка с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. Тема састанка биће даља подршка НАТО-а Украјини и дугорочни планови Алијансе у вези с „обуздавањем руске агресије“, саопштио је портпарол Стејт департмента САД Нед Прајс на Твитеру.
11:44 09.09.2022
У плану је да се председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, поново састану у Самарканду, где се 15. и 16. септембра одржава самит Шангајске организације за сарадњу. Тема разговора двојице лидера биће споразум о житу, који укључује и извоз руских прехрамбених производа, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Он је додао да се други део споразума, који су 22. јула у Истанбулу потписали представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација, а који се тиче извоза руских производа на светско тржиште, де факто не испуњава, те да ће тој теми бити посвећена посебна пажња.
11:36 09.09.2022
Савезничке снаге се утврђују у Соледару
Лидер Чеченије Рамзан Кадиров саопштио је да се савезничке снаге Луганске и Доњецке Народне Републике и Русије утврђују у Соледару у ДНР и да се припремају да преузму потпуну контролу над градом.
Дописник Спутњика пренео је кадрове офанзиве у близини Соледара и Северска. Артиљерци Луганске Народне Републике покривају напредовање савезничких снага.
11:23 09.09.2022
Билатерални сусрет председника Русије Владимира Путина и председника Украјине Владимира Зеленског у оквиру самита Г20 који се у новембру одржава на Балију за сада се не припрема и таквих планова нема, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Андреј Руденко.
„Ако би се Украјина на другачији начин односила према нацрту документа који је украјинској делегацији био предат 15. априла, а који је садржао елементе могућег споразума, онда би, можда, такав сусрет имао смисао. Сада, међутим, тога просто нема, тако да не планирамо сусрет“, рекао је Руденко новинарима.
10:59 09.09.2022
Русија разматра могућност увођења виза за држављане Украјине, саопштило је Министарство спољних послова Русије. Како је прецизирано, одлука у вези с тим питањем још није донета.
Украјина је 1. јула увела визни режим за држављане Русије. Тада је украјински дипломатски ресор саопштио да поседовање документа којим се одобрава улазак не гарантује улазак у земљу, јер коначну одлуку доносе граничари.
10:58 09.09.2022
У Новој Каховки, у Херсонској области, данас око 11.30 (по московском времену) је одјекнуло шест експлозија, деловао је систем противваздушне одбране, саопштила је прес-служба градске администрације.
10:38 09.09.2022
Продужавање споразума о житу који су крајем јула у Истанбулу потписали представници Русије, Турске, Украјине и Уједињених нација зависиће од тога како ће се надаље испуњавати његове одредбе, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Андреј Руденко.
„Сада су у току преговори. Буквално ових дана у Женеви је настављен разговор с представницима Уједињених нација о томе како да се у пуном обиму реализују две кључне компоненте овог споразума, јер је председник Русије Владимир Путин био апсолутно у праву када је рекао да је из украјинских лука испловио већ приличан број бродова, док други део споразума, односно извоз руског жита и ђубрива и даље наилази на тешкоће. Због тога је потребно мењати ситуацију, а мењаћемо је узимајући у обзир то да се у новембру ближи рок за завршетак тог пројекта“, рекао је Руденко новинарима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала