- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чарлс III проглашен за краља: Велика Британија добила новог монарха

© AP Photo / Victoria Jones / Victoria Jones/Pool Photo via APЧарлс III проглашен за краља
Чарлс III проглашен за краља - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Пратите нас
Чарлс Трећи и формално је проглашен новим британским краљем на данашњој церемонији пред Приступним саветом у палати Сент Џејмс у Лондону.
Краљ Велике Британије Чарлс Трећи поручио је, након што је званично проглашен монархом на церемонији пред Приступним саветом у Лондону, да је његова мајка Елизабета била пример дуготрајне љубави и несебичне службе.
"Цео свет саосећа са мном у неповратном губитку који смо сви претрпели. Владавина моје мајке је била најдуговечнија, посвећена и усмерена. Иако у овим тренуцима тугујемо, истовремено смо јој захвални за њен предан живот. Дубоко сам свестан овог наслеђа, тешких обавеза и задатака који су сада пренети на мене", поручио је Чарлс, пренео је "Би-Би-Си".
Чарлс Трећи званично је данас проглашен новим британским краљем пред Приступним саветом у палати Сент Џејмс у Лондону, после чега је положио заклетву безбедности Цркви Шкотске, у складу са законом из 1707 којим се Шкотска прикључила Енглеској и Велсу да би формирали Велику Британију.
Пре проглашења краља, званично је саопштено да је краљица Елизабета Друга преминула.
Проглашењу новог британског монарха присуствовали су његов син принц Вилијам и краљица супруга Камила, а догађај је први пут у историји приказан у телевизијском преносу.
Краљица Елизабета Друга преминула је 8. септембра у 97. години
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала