Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Све што цвета, хтело би да цвета, али не сме да почне да смета...

© Фото : ФИБАСловенија Белгија
Словенија Белгија - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Пратите нас
Прошле су готово све утакмице првог дана осмине финала на Евробаскету, а сви фаворити били су бољи од аутсајдера и прошли у наредну рунду. Ту се пре свих мисли на домаћина Немачку и Словенију који су елиминисали Црну Гору и Белгију.
Ипак, остаје утисак да су оба фаворита до четвртфинала стигли уз судијску помоћ на шта су после мечева указивали и из табора оштећених репрезентација.
Црна Гора је у драматичном финишу изгубила од домаћина, а сценарио би можда био другачији да на 20 секунди до краја није досуђена спорна неспортска лична грешка Kендрику Перију.
„Од самог почетка турнира дешавају се необјашњиве ствари", тврди репрезентативац Црне Горе Владимир Михаиловић, па наставља:
© Фото : ФИБАЦрна Гора Немачка
Црна Гора Немачка - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Црна Гора Немачка
„Трудим се целу каријеру да не коментаришем суђење, али ово првенство је горе него икада по томе. Дошли смо у ситуацију да запретимо и победимо, на Дубљевићу је био фаул на три разлике, и мене су гурали у леђа на оном полагању. То су ствари које се нама не гледају, а њих су чашћавали великим бројем пенала и то је директно одлучило утакмицу“, тврди кошаркаш.
Ни његов саиграч Дино Радончић није био задовољан третманом од стране судија. Чак сматра и да ФИБА не хаје много коме даје да суди мечеве.

„Најбољи треба да суде најбољим играчима. Жао ми је зато што се пуно рада и труда улаже целог лета да би они свирали како хоће и отишли, док ћемо ми о овом да размишљамо данима“, рекао је Радончић.

Селектор Белгије Дарио Ђерђа није могао да сакрије разочарање после пораза њеоговог тима од фаворизоване Словеније и Луке Дончића (88:72). Дуго су били у егал позицији, али је неколико спорних одлука омогућило победу ривалу.
„Месецима слушам како ће све бити фер, 50-50. И како ће сви имати једнака права. Али, то се не догађа“, разочарано је констатовао Ђерђа.
Све ове тврдње малих наспрам великих подсећају нас да нигде више, па ни пред ФИБА нико није исти. И као што би рекао легендарни Бора Чорба у оним својим стиховима: „Све што цвета, хтело би да цвета, али не сме да почне да смета“.
Јер тада дођу „чике у сивом с пиштаљкама.
Словенија Белгија - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Евробаскет 2022
Дончићев нови рекорд повео Словенију до победе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала