- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Чудо у јорданској пустињи: Света Петка, светлост и бескрај | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Пратите нас
У данашњој емисији Орбита културе говоримо о настанку филма о најомиљенијој православној светитељки Светој Петки, као и о ТВ серији „У клинчу“ која осваја публику.
Какву је улогу за снимање филма „Света Петка – Крст у пустињи“ одиграла јорданска пустиња, са својим погледима у бескрај, невероватним заласцима и чудесном светлошћу, да ли је снимање, упркос повремено тешким условима, протекло „лепо и лако“ због уверења да је цела филмска екипа у милости саме светитељке, за „Орбиту културе“ откривају главни глумци у овом остварењу Mилена Предић и Бранислав Томашевић.
Како је кратки роман „Под месечевим луком“, првенац Славице Гароње, објављен четврт века после првог издања, заокружио три деценије дугу каријеру ове научне раднице, универзитетског професора и књижевнице, каквим је средствима ова лирска повест о насиљу и љубави, о судбини жене у суровим временима историје успела да обнови онај вид приповедања који је везан за тле и народ – питамо ауторку романа Славицу Гароњу.
Шта је било најизазовније у раду на тв серији „У клинчу“ која од тренутка појављивања буди велику пажњу публике, постајући нови домаћи тв хит – објашњава редитељ хит филмова „Мали Будо“ и „Јесен самураја“, који редитељски потписује и серију „У клинчу“ Данило Бећковић.
Да ли је очекивао да ће његов дебитантски дугометражни филм „Усековање“ за два месеца од када је премијерно приказан осојити шест признања, од којих су два последња стигла са недавно одржаног филмског фестивала у Москви, шта је у причи о дисфункционалној породици окупљеној око славске трпезе било пријемчиво московској публици – за Спутњик објашњава награђени редитељ Синиша Цветић.
Шта се све нашло на изложби „1300 каплара – Ратници и ђаци: Кад су дечаци постали ратници“, отвореној у Педагошком музеју у Београду, сазнајемо од аутора изложбе, историчара и кустоса Филипа Трајковића.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе, 10.9.2022.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала