Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Патријарх Порфирије служио литургију у манастиру у Јасеновцу

© Tanjug / ZORAN ZESTICПатријарх Порфирије у Јасеновцу
Патријарх Порфирије у Јасеновцу - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије служио је данас свету архијерејску литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.
Патријарху Порфирију саслуживали су митрополит црногорско-приморски Јоаникије, митрополит преспанско-пелагонијски Петар, митрополит кумановско-осоговски Григорије и епископи милешевски Атанасије, пакрачко-славонски Јован, ваљевски Исихије, захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и хумски Јован, пренела је ТВ Храм.
Литургији су присуствовали и принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, српски члан Преседништва БиХ Милорад Додик, као и друге високе званице и бројни верници.
Након литургије, обратио се митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је рекао да Јасеновац као највећа голгота, као највеће жртвено место српског народа у Другом светском рату сабира у себи сва остала жртвена места ,од Јадовна до Чакора и Краљева и Крагујевца.
„Данас прослављамо Свете српске Новомученике овде у Јасеновцу, али знамо да су у Јасеновцу страдали и други народи, нарочито Јевреји и Роми, и према њиховим жртвама изражавамо највеће поштовање“, казао је митрополит Јоаникије.
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
СРБИЈА
Синод СПЦ: У недељу молебан за светињу брака и породице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала