- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Смртоносна „Иронија“: Супероружје руске војске којим је спречен напад Кијева на Херсон

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаОптичко-електронски систем „Иронија“
Оптичко-електронски систем „Иронија“ - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Пратите нас
Нови покушај Оружаних снага Украјине да нападну руске положаје код Херсона доживео је неуспех. Рад артиљерије и авијације руске војске подржали су савремени извиђачки системи и контролори који наводе летелице са земље, пише портал „Лајф“.
Оружане снаге Украјине 4. септембра су покушале да нападну положаје руске војске у подручју села Тернови Под удаљеног од Херсона 22 километра. Дочекали су их артиљеријски рафали система „Мста С“, вишецевних ракетних бацача 20. гардијске моторизоване дивизије и хаубица Д-30 седме десантне дивизије које је послала војна обавештајна служба. Борбе су трајале неколико сати, напад је успешно одбијен. Покушај да пробију одбрану Оружаних снага Русије коштао је украјинску војску најмање пет тенкова, четири борбена возила пешадије и скоро 50 људи.
„Посматрано у целини, офанзива украјинске војске у правцу Херсона замрла је у почетној фази, иако су прве ударне таласе Оружаних снага Украјине чиниле специјалне снаге и припремљене елитне групе које су обучене у Пољској, Чешкој и Великој Британији“, наводи се у тексту.
Како је прецизирано, Кијев је пребацивао снаге преко „уског грла“ у подручју Андрејевска. Тамо их је дочекала руска војска, опремљена извиђачким системом „Иронија“. Након откривања противничких офанзивних снага, на њих је отворена артиљеријска ватра.

Оптичко-електронски систем „Иронија“

Реч је о преносивом уређају за извиђање који се може инсталирати како на војну технику попут оклопних возила „Тигар“, тако и на обични „троножац“. Системом рукују две особе: нишанџија прати терен кроз објектив, док други ради на рачунару и одговоран је за обраду података и њихову предају. Прве системе „Иронија“ добиле су специјалне јединице Централног војног округа 2015. године.
Оптичко-електронски систем „Иронија“ омогућава да се подручје држи под контролом и да се правовремено детектују различити објекти у зони контроле. Систем такође омогућава слање података (фотографија и снимака) оперативној групи преко затвореног комуникационог канала на удаљености до 10 километара. Пошто противник често делује ноћу, позитивна страна „Ироније“ је то што може да ради у било које доба дана. Ако се користи неколико сензора покрета, може се контролисати простор домета до три километра.
„Спречавање напада на Херсон помоћу система „Иронија“ постао је важан сигнал не само за руску војску, него и украјински војску. Заробљени украјински војници једногласно кажу да до последњег тренутка нису знали одакле се пуца по њима“, наводи се у чланку.
До најближе тачке где су могли да се налазе руски војници било је најмање 17 до 20 километара, а напад из ваздуха у потпуности је затекао Оружане снаге Украјине.
Приликом напада на Херсон, паралелно са системом „Иронија“ деловали су и системи за електронско ратовање. Уз помоћ њих је откривено да украјинска војска на својој и увезеној страној техници користи специјалне системе за аутоматско распознавање и одређивање локације америчке компаније „Орбком“ преко којих страни покровитељи и саветници могу да прате кретање технике у реалном времену.
Због тих сигнала неким јединицама се ушло у траг и пре уласка у „грло“ код Андрејевке, а чим се украјинска војска нашла у зони гађања, на њу је отворена паљба.
Такође, напредни контролори који наводе летелице помогли су да се угуши напад противника код Терновог Пода. Они су били задужени за директно извиђање мета, навођење авијације на њих и слање тачне ознаке циља пилотима. Они скоро увек делују из сенке. Приликом рада артиљерије и јуришне авијације која је увек на првој линији напада свака секунда је важна, а прецизност је од великог значаја.
Вишецевни бацач ракета Ураган - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Руска војска још једном одбила напад украјинске војске у правцу Херсона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала