- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Анкара: Грчка отворила ватру на теретни турски брод у Егеју

© Sputnik / Лола ЂорђевићТурска застава
Турска застава - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Пратите нас
Турска обалска стража саопштила је да је грчка обалска стража отворила ватру на теретни брод који је пловио међународним водама у Егејском мору.
Додаје се да није било жртава у пуцњави на 20 километара југозападно од турског острва Бозчада.
С друге стране, грчка обалска стража саопштава да је патролни чамац из лучке управе Митилена приметио брод „Анатолиан“ који је пловио северозападно од Лезбоса, који се „сумњиво кретао у националним територијалним водама“ и кретао у правцу севера острва.
"Посада патролног чамца обалске страже наложила је капетану да заустави брод ради инспекције, међутим капетан брода није послушао. Уследила је потера током које су испаљени пуцњи упозорења, али се брод ни после тога није зауставио, ушао је у турске територијалне воде и кренуо ка турској обали, додаје се у саопштењу", наводи грчка обалска стража.
Оперативни центар обалске страже обавестио је турске власти о инциденту како би оне могле да предузму сопствене мере.
Турска већ неко време тврди да Грчка крши међународне споразуме тако што је поставила војску на острвима у близини турске обале Егејског мора, а такође оптужује Атину да је њена противвадушна одбрана нациљала турске авионе током НАТО вежби изнад источног Медитерана.
Грчка одговара да мора да брани источна острва, укључујући и туристичка места Родос и Кос, који су ближи турској обали него грчкој.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала