- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски министар: Ми ћемо Азербејџану дати струју, а он нама гас

© Sputnik / Лола Ђорђевић Гасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Пратите нас
Баку и Софија су се договорили да размене електричну енергију из Бугарске за гас из Азербејџана, изјавио је бугарски министар економије Никола Стојанов.
Према његовим речима, споразум је постигнут током недавне посете министра главном граду Азербејџана.

„Они производе електричну енергију само из гаса, а ми смо велики прозвођач електричне енергије и извозимо је, јер имамо велику производњу. Постоји могућност да им у случају да обезбедимо електричну енергију, они уместо да производе електричну енергију из гаса, могу нам дати тај гас“, изјавио је за БНТ Стојанов.

Према његовим речима, у Бакуу су разматрана та питања као што је пуштање у рад интерконектора Грчка - Бугарска (ИГБ) и ширење Јужног гасног коридора (ЈГК), могућност добијања додатних количина гаса са проширењем Јужног гасног коридора за неколико година, а у исто време и на други начин ове зиме.
Министар је изјавио да ће од 1. октобра 2022. године почети комерцијална експлоатација ИГБ-а, и то ће омогућити да се увећају испоруке гас из Азербејџана у Бугарску до једне милијарде кубних метара годишње, а што раније није било могуће због недостатка одговарајуће инфраструктуре.
„Азербејџан је потврдио да је могуће рачунати на потпуно испуњавање ставки из уговора у којима се говори о испорукама од једне милијарди кубних метара годишње“, навео је Стојанов.
Он је саопштио и о плановима Софије да се повећају испоруке гаса из Азербејџана на још једну милијарду кубних метара годишње, до две милијарде кубних метара за неколико година помоћу ширења ЈГК-а.
„План је да се у будћности прошири Јужни гасни коридор и да за три до четири године ми можемо из Азербејџана добити додатно још једну милијарду кубних метара гаса годишње“, подвукао је министар.
Раније је бивши бугарски премијер Кирил Петков изјавио да је Азербејџан спреман да повећа испоруке гаса Бугарској на 0,5-1 милијарде кубних метара додатно у односу на већ договорене количине, али је потребно да се пронађу одређена инфраструктурна решења.
Бугарска је једна од три земље Европске уније која заједно са Италијом и Грчком купује гас од Азербејџана.
Испоруке гаса у Европу су почеле 31. децембра 2020. године Транс-Јадранским коридором. Због одсуства интерконектора количине испорука азербејџанског гаса у Бугарску су биле неколико пута мање од планираних. Износиле су 280 милиона кубних метара у односу на једну милијарду кубних метара годишње што је првобитно планирано.
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
РУСИЈА
Бугарски министар: Само мали број компанија може да приушти амерички гас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала