- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Када гледање утакмица може да буде опасно по срце

© AP Photo / Jean-Francois BadiasНавијачи Ливерпула пред финале Лиге шампиона
Навијачи Ливерпула пред финале Лиге шампиона - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Пратите нас
Гледање спортских догађаја може да оптерети срце као и трка на 100 метара, тврде стручњаци. Истраживања показују да се број откуцаја срца дуплира када се омиљени или противнички тим нађе у прилици да поентира — посебно у последњим тренуцима утакмице.
Кардиолог Ургентног центра КЦ Србије, професор др Драган Симић саветује како да сачувамо срце, а да уживамо у спорту.
Симић је напоменуо да је навијање једна врло интензивна емоционална реакција, али реакције организма нису исте код свих људи. Има људи који те ствари доживљавају скоро као питање живота или смрти, рекао је он.
„Студије кажу да један стандард важи за пацијенте који су код куће и испред ТВ-а посматрају пренос уживо, што је нека блажа варијанта. Много тежа и озбиљнија варијанта је када сте у арени, на терену“, указао је професор Симић.
Управо се на фудбалској утакмици, одиграној у суботу увече између Барселоне и Кадиза, догодило да је један од навијача доживео срчани удар. Меч је прекинут, а голман је дотрчао са дефиблиратором и бацио га на трибине како би указали прву помоћ навијачу.
„Већ сам одлазак на меч повећава напетост, а онда се дешава да се у том стресу и емотивном пражњењу повећано луче катехоламини и адреналин који на неки начин делују на наше срце, убрзавају рад срца, самим тим доводе до варијација крвног притиска који може озбиљно да скочи“, изјавио је Симић за РТС.
Тада, како је објаснио, долази до сужења појединих коронарних артерија, а као последица свега може да дође и до дисбаланса у потребама допремања кисеоника и до настанка такозваног ангинозног бола.

Боље погледати снимак утакмице

Велики број навијача су млади људи и они те варијације лако подносе и то не оставља трајну последицу. Међутим, велики део популације не зна да ли има неке кардиоваскуларне проблеме и они су посебно угрожени. Трећу групу чине они који имају верификован проблем и већ су кардиолошки пацијенти.
„За такве људе који имају снажне реакције, кажем да им је боље да не гледају. Вратите после кад видите резултат, па погледајте снимак меча. Велики број њих добија ангинозни бол и морају да узму нитроглицерин. Одређени број људи има јако висок притисак који после не могу тако лако да спусте. Тако да за јако осетљиве пацијенте који драматично преживљавају спортско навијање, апсолутна је препорука да не гледају то“, нагласио је професор Симић.

Како се припремити за гледање утакмице

Међутим, тешко је људима забранити да прате спортске догађаје, па се зато иде на неку врсту менталне припреме која подразумева разговор са пацијентом, савет да се узима редовна терапија, да се током меча не пуши и не конзумира алкохол, што кардиолошки пацијенти и иначе не би требало да раде.
„Слане грицкалице младом човеку помажу смањење нервозе, али оне су пуне натријум-хлорида и додатно подиже притисак. Тако да грицкалице, алкохол, пуно цигарета још више погоршавају ситуацију“, упозорио је кардиолог.
Постоји студија која је рађена у Канади са групом здравих навијача од којих је једна група пратила хокејашке утакмице у кући, а друга на трибинама. Испитаници који су гледали меч од куће имали су 75 одсто скок срчане фреквенце просечно. Значи, ако је неко имао просечно 64 откуцаја срца у минути, он је своје срце довео на 110, 114 откуцаја, што је еквивалент значајном физичком оптерећењу. Све то је просечно трајало скоро 40 минута што је јако дуго, напоменуо је професор.
Жене су опуштеније и лежерније, али и не придају толику важност спорту. Спортисти, пошто је то њихов живот, уче да се носе са стресом пораза и победе још од почетка каријере.
Међутим, постоји и позитивна страна навијања, јер одлазак на утакмице представља један вид емотивног пражњења, навео је професор др Драган Симић.
Вежбање у природи — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
ДРУШТВО
Једноставан ментални трик за здравије животне навике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала