- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Обележена годишњица напада 11. септембра у САД

© AP Photo / Susan WalshАмерички председник Џо Бајден полаже венац испред Пентагона током обележавања годишњице напада 11. септембра
Амерички председник Џо Бајден полаже венац испред Пентагона током обележавања годишњице напада 11. септембра - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Пратите нас
Председник САД Џозеф Бајден положио је данас венац код Пентагона, на обележавању 21. годишњице терористичких напада на Њујорк и Вашингтон, и у говору одао пошту „изванредним Американцима“ који су дали живот у једном од најцрњих дана за америчку нацију.
„Нећемо никада заборавити, нећемо никада одустати“, рекао је Бајден на комеморативној свечаности.
„Наша обавезаност на то да спречимо неки нови напад на САД нема краја“, пренео је АП речи америчког председника.
Двадесет једну годину после терористичких напада у којима су припрадници терористичке организације Ал Каиде (забрањена у Русији) отели четири путничка авиона, Бајден је истакао да, иако су САД напустиле Авганистан, његова администрација наставља да трага за одговорнима за напад 11. септембра.
Председнику САД су се на годишњој комеморацији придружили и чланови породица људи који су изгубили живот у терористичком нападу код Пентагона, као и руководство Министарства одбране.
У уторак 11. септембра 2001. године, нападачи самоубице отели су америчке путничке авионе и ударили њима у два њујоршка небодера Светског трговинског центра и зграду Пентагона, убивши хиљаде људи. Један од авиона који је отет пао је у Пенсилванији пошто су путници покушали да савладају отмичаре.
Укупно је животе изгубило 2.977 људи, не рачунајући 19 отмичара, већина њих у Њујорку.
Међу жртвама било је држављана 77 земаља.
Мање од месец дана после напада, тадашњи председник САД Џорџ Буш повео је инвазију на Авганистан, уз подршку међународне коалиције, како би искоренио Ал Каиду и пронашао Бин Ладена.
Међутим, америчка војска је тек 2011. године коначно лоцирала и убила Осаму Бин Ладена у суседном Пакистану, пренео је Танјуг.
СВЕТ
Бајден продужио ванредно стање због тероризма на још годину дана
Терористички напад на Светски трговински центар у Њујорку 11. септембaра 2001. године  - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
СВЕТ
Дан који је из корена променио Америку /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала