Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Не желимо да нам било ко намеће вредности и свој начин живота“: Патријарх Порфирије на молебану

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Пратите нас
У организацији Светог архијерејског синода СПЦ, испред Храма Светог Саве одржан је молебан за светињу брака и породице, за слогу и мир у нашем народу.
Молебан је служио патријарх Порфирије са свештенством. Уз патријарха, саслуживали су и епископ рашко-призренски Теодосије, владика бачки Иринеј, епископ шумадијски Јован, као и више архијереја.
„Не желимо да нам било ко намеће своје вредности и свој поглед на свет и свој начин живота. Нећемо да нам било ко каже шта ми треба да будемо, јер нама је мера и критеријум Христова реч, говори нам шта је добро а шта није, шта је Богом установљено као природно, а шта је неприродно“, поручио је патријарх Порфирије у говору после молебана, што су окупљени поздравили аплаузом, узвикујући „Аксиос“.
Божија реч нам, казао је патријарх, већ на почетним страницама Светог писма открива једноставно — да је Бог створио два пола, као мушко и женско, и да је благословио брак и породицу.
„На таквом Богом благословеном браку, и на таквој породици, је изграђено друштво и цивилизација какву познајемо. Не само овде, него и у Европи“, указао је патријарх Порфирије.

„То је наша вера — знамо шта је мушко, а шта женско“

Сама реч породица у српском језику је једноставна и јасна и казује нам да мушко и женско покренути у љубави, у жељи да буду једно, ступају у заједницу и да би имали пород, породицу, рекао је патријарх, истичући да је породица један од плодова брака између мушког и женског. Он је додао да постоје и бракови у којима нема порода, али да ни у том случају брак не губи своју пуноћу и смисао.
„То је наша вера, знамо шта је мушко а шта је женско. Али данас смо суочени са таласима, цунамијем и најездом многих нових система вредности, који се насилно, агресивно, или пак меком моћи и невидљивим радовима испод радара, намећу са циљем да уруше сваки постојећи природни или цивилизацијски поредак. Да успоставе, рекли би образовани људи, нову парадигму. Нова правила. У том вртлогу, намера је да се поруше идентитетски темељи и стубови појединца и заједнице. Да све постане релативно, крхко и флуидно, као да хоће да нам кажу да све што смо до сада знали више одједанпут не важи, и да смо хиљадама година живели погрешно“, навео је патријарх Порфирије.
Епилог ових идеологија није само да изгубимо идеју о томе шта је мушко а шта женско, већ нас ове нове идеологије воде ка томе да нећемо моћи са сигурношћу да кажемо ни шта је то човек, казао је патријарх, напоменувши да већ има таквих идеја и гласова.

„Није свака слобода спасоносна“

Патријарх је навео да није свака слобода спасоносна и смислена.
„Отуда је за нас православне хришћане, неприхватљива LGBTQ+ идеологија. Али говоримо као хришћани, и зато подвлачимо да смо истовремено против сваке врсте насиља, презира, прогона и жигосања и оних који деле те идеје. Поготово ако се насиље чини у име цркве и Христа. Знам да има много људи из те популације који су бољи од мене, али носе свој крст и боре се са својим искушењима, и нису ни за каква парадирања. Ми им не судимо и не оптужујемо их. Бог је судија свима, па и нама овде сабранима. Као хришћани молимо се и за њих, да дођу познавању истине и речи Христових“, казао је патријарх.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОкупљени на молебану за светињу брака и породице носили су иконе
Окупљени на молебану за светињу брака и породице носили су иконе - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Окупљени на молебану за светињу брака и породице носили су иконе
Патријарх је нагласио да смо већ суочени са плодовима тихог инжењеринга ЛГБТ идеологије.
„Ових дана смо сазнали да су у уџбенике основне школе, далеко од ока јавности, унете лекције које пропагирају родну идеологију. Ко је то учинио? Да ли је неко вас, чија деца иду у школе, питао нешто о томе? Да ли сте ви сагласни са тим? Ако вас пак није питао, а ја знам да није, тражимо од надлежних органа да се одмах из употребе повуку сви уџбеници, приручници и помоћна наставна средства у средњим и основним школама, у предшколским установама у којима постоје такве лекције“, рекао је патријарх.
Патријарх је потом навео пример до ког апсурда, како је казао, доводе ти нови ветрови.
„Док са једне стране имамо законе, који дају апсолутно право мајкама да одлучују о томе да ли ће њихово дете угледати светлост дана или не, са друге стране, у државама у којима су ови трендови постали нормални, имамо законе који истим тим родитељима забрањују да ако имају мушко дете, виде га као мушко и ословљавају га као мушко, да своме сину кажу ‘Соколе’, или ако имају девојчицу, нису у прилици и не смеју по закону да негују ту своју девојчицу да буде будућа девојка и мајка“.
То нису вредности које ми живимо и са којима хоћемо да живимо, поручио је патријарх.
„Стога је разумљиво што се противимо такозваном Европрајду, што се противимо парадирању улицама града Богородичиног, престоног града Београда. Видели смо већ, и немамо потребу више да гледамо. Видели смо како у европским престоницама опсеним понашањем исмевају и вређају све што се сматра најчистијим у нашем народу и у другим народима. Против смо Европрајда као таквог, јер је очигледно да му није само до шетње и провода, већ да преобликује друштво — наше друштво, наше вредности, наш начин живота, а да то нисмо тражили“, рекао је патријарх српски и додао:
„Неки кажу сигуран сам, не дубински у себи размисливши, да је ово што ми чинимо крсташки рат. Добро ми знамо шта су крсташки ратови. Знају то православни народи. Знају и ко је водио крсташке ратове. Ми смо били објекти крсташких ратова. Али и то искушење и ту невољу смо превазишли вером и Јеванђељем. А да ли ми водимо крсташке ратове ако седимо у својој кући. Па нисмо ми отишли у другу државу или међу други народ, да му чак ни милом а камоли силом намећемо свој поглед на свет, свој начин живота и своје вредности“.

„Други су дошли у нашу кућу и намећу нам своје идеје“

Он је истакао да смо безброј пута у историји били подвргнути покушајима да се одрекнемо себе и да не будемо оно што јесмо, а да смо ту, живи и здрави, са главом на раменима, и даље оно што смо били.
„Други су дошли у нашу кућу и пропагирају нам своје идеје. Поткрадају их нам, намећу их, и хоће да нам кажу шта треба да будемо и какви треба да будемо. Ми смо они који су изложени насиљу. Силују нам памет, и силују нам душу. Хтели би, али неће моћи“, истакао је патријарх Порфирије.
Патријарх Порфирије је додао да ће у храмовима широм Србије свако вече бити служени молебани за светињу брака, а ако затреба сабираће се опет са народом, колико год пута треба, на оваквим молитвама.
© Фото : Уступљено Спутњику/Лична фотографијаДушан Савић долази на молебан испред Храма Светог Саве
Душан Савић долази на молебан испред Храма Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Душан Савић долази на молебан испред Храма Светог Саве
Иначе, међу више хиљада окупљених испред Храма Светог Саве, били су присутни и министар Ненад Поповић, амбасадор Владимир Божовић, прослављени фудбалер Душан Савић, лидер Двери Бошко Обрадовић, кошаркашки ас Дејан Томашевић...
Грађани су носили крстове, барјаке са ликом светаца, као и иконе, а испред храма су се вијориле заставе Србије, Београда и СПЦ.
© Sputnik / Лола ЂорђевићМолебан испред Храма Светог Саве
Молебан испред Храма Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
На барјацима изнад масе окупљених верника вијориле су се и заставе са ликом Патријарха Павла, Белог анђела, Христа, Светог Саве.
Испред бине представници свештенства, држали су транспарент са натписом: „Свети оче Саво, моли Бога за нас“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићМонаси на молебану испред Храма Светог Саве
Монаси на молебану испред Храма Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Испред Храма, на платоу, била је постављена бина коју су красила два букета цвећа и икона Богородице тројеручице.
Велики број грађана претходно се окупио испред Патријаршије и пешице дошао до Храма Светог Саве.
Синод СПЦ позвао је у петак вернике да дођу испред Храма на свенародни молебан, којем је присуствовало више архијереја цркве.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала