- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Патријарх Порфирије служио литургију за страдале у Медачком џепу

© Фото : фејсбук/Петар ПетковићПатријарх Порфирије у Грачаници
Патријарх Порфирије у Грачаници  - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Пратите нас
Патријарх српски г. Порфирије служио је данас Свету архијерејску литургију у манастиру Усековања главе Светог Јована Крститеља у селу Медак код Госпића, а затим и помен невиним цивилним жртвама и ратним заробљеницима страдалим у нападу хрватске војске на Медачки џеп септембра 1993. године.
Патријарху Порфирију саслуживали су епископ горњокарловачки Герасим и свештенство из више епархија Српске православне цркве, преноси Танјуг.
На крају литургије, која је служена на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља и Сабор српских светитеља, патријарх Порфирије је освештао славске дарове и преломио славски колач поводом славе манастира у Медаку, преноси Телевизија „Храм“.
Операција „Медачки џеп“ одиграла се између 9. и 17. септембра 1993. године, а почела је изненадним нападом на српска села на подручју Медачког џепа код Госпића, која су се 18 месеца налазила под заштитом УН.
Током напада на српска подвелебитска села, после окрутног злостављања убијено је 88 цивила и ратних заробљеника, спаљене су, порушене и опљачкане њихове куће и друга имовина.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала