- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољска жели више територије - и планира да је узме од Чешке

© Sputnik / Филип Климашевский / Уђи у базу фотографијаЧовек носи заставу Пољске
Човек носи заставу Пољске - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Пратите нас
Пољска влада интензивирала је напоре да прекроји границу са чешком на начин који је повољнији за Варшаву.
Демаркација границе извршена је педесетих година прошлог века, а Пољска и тадашња Чехословачка, обе део комунистичког блока биле су у спору око неких територија. Варшава сматра да није добила правичан део територије и жели надокнаду у виду компензације од 368,44 хектара, пише пољски лист Жечпосполита, а преноси РТ.
Јарослав Крајевски, посланик владајуће пољске партије Право и правда, рекао је за лист да је Пољска била у праву што је одбила понуду Прага 2005. да се спорно питање реши новцем.
Пољска и Чешка споре се око дела територије у Тешинској Силесији (Шлезији), коју су поделиле након распада Аустро-Угарске двадесетих година прошлог века. Са друге стране, Варшава се није либила да 1938, након што су немачке трупе умарширале у Чешку, заузме Заолзије, које је до тада било у саставу Чехословачке.
Након пораза нацистичке Немачке, Пољска је ову територију вратила Чехословачкој, а 1958. потписан је споразум којим се потврђује гранична линија између две земље која важи до данас.
Ово није једина акција Варшаве према суседима - пољска влада је прошле недеље објавила да ће тужити Немачку за ратну одштету из II светског рата у износу од 1,3 трилиона долара - сума је објављена 1. септембра ове године на годишњицу немачке агресије на Пољску.
Питање ратне одштете већ годинама нарушава немачко-пољске односе; Берлин је више пута изјављивао да је то питање за њега затворено. Међутим, пољска влада инсистира на њему тврдећи да је одштета исплаћена након рата исувише мала и да ју је Варшава прихватила само због притиска из СССР-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала