- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска: Украјинске снаге изгубиле више од четири хиљаде људи код Кривог Рога и Харкова

© Sputnik / Кирилл Нортон / Уђи у базу фотографија
  - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Пратите нас
Ваздушно-космичке снаге Русије, ракетне снаге и артиљерија изводе високо прецизне нападе на јединице и резерве Оружаних снага Украјине у Харковској области, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Како је навео, губици непријатеља у Харковској области износе више од 200 војника и више од 20 јединица војне технике.
На правцу Николајев-Криви Рог, руске Ваздушно-космичке снаге уништиле су привремено место размештања јединица 36. бригаде маринаца Оружаних снага Украјине.
Руске снаге такође су уништиле осам командних места Оружаних снага Украјине у Доњецкој Народној Републици, Дњепропетровској, Николајевској и Херсонској области.
Портпарол је истакао да су руске трупе „Искандерима“ гађале 28. бригаду Оружаних снага Украјине приликом истовара на железничкој станици у ДНР.
Оружане снаге Русије уништиле су 43 артиљеријса одреда, људство и војну технику Оружаних снага Украјине у 103 округа.
У Херсонској области Ваздушно-космичке снаге Русије уништиле су више од 50 војника 60. пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине.
Конашенков је додао да Оружане снаге Украјине нападају ДНР како би насеља, вртићи и индустријска предузећа остала без струје.
Руске трупе такође су уништиле украјинску радарску станицу у Николајевској области и складишта Оружаних снага Украјине у ДНР и код Николајева.
Губици Оружаних снага Украјине на подручју ​​Николајева износе више од 100 припадника војске и 15 комада технике, додао је он.

У периоду од 6. до 10. септембра губици украјинских снага на правцу Николајев-Криви Рог износе више од четири хиљаде погинулих и више од осам хиљада рањених, истакао је портпарол Министарства.

Руска ПВО оборила је хеликоптер Ми-8 украјинског ваздухопловства, четири украјинске беспилотне летелице, две балистичке ракете „Точка У“, пресрела 21 ракету из вишецевних бацача ракет „Химарс“ и „Ољха“.
У рејонима девет насеља Харковске области уништено је више од 250 украјинских војника и 12 оклопних возила.
Конашенков је истакао да украјинске снаге намерно гранатирају енергетску инфраструктуру на ослобођеним територијама: производне објекте, трафо-станице и далеководе. Од 1. септембра Оружане снаге Украјине су 26 пута гранатирале Запорошку нуклеарну електрану и Енергодар, због чега је град два пута остајао без струје.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 293 авиона, 153 хеликоптера, 1.933 беспилотне летелице, 374 противваздушна ракетна система, 4.883 тенка и других оклопних борбених возила, 831 борбено возило вишецевних бацача ракета, 3.378 артиљеријског оруђа и минобацача, као и 5.469 јединица специјалних војних возила.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала