- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивша британска колонија позива на укидање монархије

© AP Photo / Matt DunhamЗастава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Два дана по смрти краљице Елизабете, премијер Антигве и Барбуде позвао је на укидање монархије и успостављање парламентарне републике.
Гастон Браун обећао је да ће, уколико поново буде изабран за премијера, организовати референдум на коме би се грађани карипске државе изјаснили хоће ли британски монарх и даље бити формални шеф државе.
Браунова изјава уследила је непосредно по упокојењу краљице Елизабете, али је додао да његов предлог не треба схватити као „чин непријатељства“. Он је, говорећи за локалну ИТВ, након званичног проглашења Чарлса III за краља, најавио да би референдум могао да буде одржан у наредне три године, преноси РТ.
Према Брауновим речима, иницијатива „не представља никакав облик непоштовања монархије“, већ одражава „дуготрајне тежње“ грађана Антигве и Барбуде. Премијер признаје да укидање монархије није горуће питање, као и да „већина људи и не размишља о томе“, али тврди да би то могао бити „последњи корак да се заокружи независност и да (Антигва и Барбуда) постане истински суверена нација“.
Антигва и Барбуда стекле су независност 1981, а општи избори требало би да буду одржани идуће године.
Краљица Елизабета Друга - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
СВЕТ
Гласови побуне међу чланицама Комонвелта: Доста више монархије
У самој Великој Британији, група „Република“ описала је проглашење Чарлса III за краља као „увреду за демократију“ и позвала на јавну дебату о „преласку Британије ка демократској алтернативи наследној монархији“.
Истраживање које је агенција „Југов“ спровела у мају показује да 62 одсто Британаца верује да њихова земља треба да у будућности остане монархија, што је пад у односу на десет година раније, када се за останак монархије изјаснило 73 одсто грађана. Да Велика Британија треба да има изабраног шефа државе, сматра 22 одсто грађана, што је пораст у односу на 16 одсто десет година раније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала